eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Müller Cecília: most nem a rendőröknek teszünk szívességet

Be szabad lépni az étterembe a megrendelt étel átvételéig; aki karanténban van otthon, annak minden családtagja karanténban marad 10 napig; 31 éves halott is volt az elmúlt napon; 500 ezer forint is lehet a büntetése annak, aki vét a szabályok ellen - ezek derültek ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

3945 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést a legutóbbi 24 órában, ezzel 122 863-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Már 90 ezernél is több az aktív fertőzött, nőtt a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma is. Elhunyt 101 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2697 főre emelkedett. Egy hét alatt ez már a negyedik nap, hogy száznál is több a halálos áldozat, kedden 103 elhunytról érkezett hír. Részletes napi adatok itt.

Közben már érvénybe léptek a bejelentett járványügyi szigorító intézkedések is, ezeket itt találja.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese az operatív törzs szerdai tájékoztatóját ezek részletes ismertetésével kezdte.

Figyelmeztetett továbbá, hogy a tömegközlekedésben először a sofőrök vagy a diszpécserek figyelmeztetéssel élnek a maszkot nem viselők felé, majd ezután hívnak rendőrt az illetőre, ha az szükséges.

Sürgette, hogy akinek valamiért este 8 és reggel 5 óra között az utcán kell tartózkodniuk, töltsék le az ehhez szükséges igazolást.

Rámutatott, csak 10 fős lehet egy családi vagy magánrendezvény, a temetéseken pedig csak 50-50 ember lehet ott. Amennyiben valakire szabálysértési eljárás vár,

500 ezer forint is lehet a büntetése.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón közölte, a maszkviseléssel nem a rendőröknek teszünk szívességet.

"Intenzív terjedési szakaszban vagyunk, Magyarországot sem kíméli a helyzet, mindent meg kell tenni, hogy a járványgörbét ellaposítsuk. Minden nap közel 4-5 ezer fertőzöttet regisztrálunk" - említette.

Közel 21 ezer tesztet végeznek már el egyetlen nap alatt.

Kiemelte, a koronavírusosok haláloka elsősorban az alapbetegség, erre rárakódik a koronavírus-fertőzés.

31 éves halott is volt az elmúlt napon

- rögzítette Müller Cecília -, és mintegy 7 százalék azok aránya, akiknek elhunytként nem volt korábban alapbetegségük.

"Aki nem tud távolságot tartani, közterületen is viseljen maszkot" - szólított fel az országos tisztifőorvos, aki rámutatott, hogy "két oldalról is véd a maszk".

Szerinte alig van már család, ahol ne fordult volna elő pozitív személy, "nem ismerjük egymás fertőzési státuszát, ezért is fontos a maszkviselés".

A kórházi ápoltak száma is egyre növekszik, ezért is kell cselekedni, csökkenteni az egészségügyre háruló terhet az egyéni védekezéssel.

Emlékeztetett, már minden egészségügyi ellátó intézmény bekapcsolódott a covidos betegek gyógyításába, "ez a biztosítéka annak, hogy mindenki megfelelő ellátáshoz jusson" - mondta.

"Nehéz idők előtt állunk, az intézkedések mindnyájunk életét befolyásolják, mégis vannak olyan családtagok, akikre több figyelmet kell fordítanunk, mint korábban; azokra, akik egyedül, magányosan élnek. Védjük meg őket az elszigetelődéstől, hívjuk fel idős családtagjainkat hetente egyszer vagy többször, hogy lelkileg ki tudjanak tárulkozni. És kérjünk ehhez segítséget! Ahogy tavasszal is, most is segítsük egymást,

vásároljunk be az idősek helyett, tanítsuk meg az időseket az okoseszközök használatára"

- sorolta Müller Cecília.

Schanda Tamás (ITM) miniszterhelyettes a tájékoztatón elmondta, újabb munkahelyvédelmi intézkedésekről döntött a kormány - november végéig:

  • adókedvezmények: szochomentesség a vendéglátóknak
  • kisvállalati adóalapba nem számítanak bele a személyi jellegű kiadások
  • bruttó bér feléig állami bérátvállalás: a munkavállalót nem szabad elbocsátani és ki is kell fizetni
  • a megyei vagy fővárosi kormányhivatalnak kell kérelmeket benyújtani, a kapcsolódó dokumentumok a Munka.hu portálon érhetők el
  • a vendéglátók házhoz szállítási adminisztratív terhei csökkennek, a taxisokat is be lehet vonni a szállításba
  • szálláshely-szolgáltatók: állami foglalásmegtérítés a november 8-áig beérkezett foglalásokra a következő hetekre. Az alkalmazottakat nem lehet elbocsátani és ki kell fizetni.

Beszámolója szerint a járvány kitörése óta 1 millió munkahely megvédését segítette a kormány.

Kérdések - választok

- Kik és milyen módon ellenőrizhetik a maszkviselés betartását?

- A rendőrség ellenőriz, közreműködhet a honvédség állománya is. Eddig 849 személy ellen intézkedtek, mert a tömegközlekedésben nem hordott maszkot, háromszor ennyi ember vétett a boltokban.

- Egyre többen vannak karanténban, hogy tudja a rendőrség elvégezni az ellenőrzést?

- A rendőrség kedden 16 345 helyszíni ellenőrzést hajtott végre. Március óta végzi ezt a tevékenységet. Az informatikai alkalmazást 3222 ember használja.

- Ahol óvodás, bölcsődés, gimnazista egy fedél alatt él, és a családtagok valamelyike karanténba kerül, mi a teendő?

- Ha valaki egy háztartásban pozitívvá válik, mindenki 10 napig karanténba kényszerül. Nem mehetnek az óvodás, bölcsődés gyerekek.

- Enyhe tünetes személy kaphat-e influenzaoltást?

- Ha Covid-gyanú merül fel valakinél, az a személy nem oltható, de erről a háziorvos dönt. Aki kontaktszemélyként van otthon, javasoljuk, őt se oltsák, de el sem hagyhatja a karantént. Ha nincsenek tünetek, és szabadul a karantén alól, a háziorvos dönt. Mindig egyedi az elbírálás.

- Az étteremben rendelt ételért be lehet-e menni, vagy kihozzák az ajtóba?

- Be lehet menni.

- Az összes eddigi fertőzött hány százaléka egészségügyi dolgozó?

- 3.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×