eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Így fogadta az ellenzék a kormányfő járványbejelentéseit

A koronavírus-járvány kezelése volt a központi témája a napirend előtti felszólalásoknak a parlamentben. A közösségi médiában és online sajtótájékoztatón reagáltak a pártok az Orbán Viktor által ismertetett legújabb járványügyi intézkedésekre.

Szükséges és indokolt lépéseket jelentett be a koronavírus-járvány miatt Orbán Viktor miniszterelnök - írta Karácsony Gergely főpolgármester, hozzátéve: azonban az intézkedések "szükségesek és indokoltak lettek volna korábban is, hiszen a járvány kontrollja hetekkel ezelőtt kicsúszott a kormány kezéből".

A főváros végrehajtja a döntéseket, hétfőn ülésezik a Fővárosi Operatív Törzs - közölte. A főpolgármester szerint "nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy az ostoba kormányzati politikai támadások nehezítik a védekezést.Szép példája ennek, hogy a kormány ma olyan szűrési programot jelentett be, amelyért egy nappal ezelőtt még "lehülyézték" a Fővárosi Önkormányzatot - írta.

Karácsony Gergely közölte: ezzel együtt is örül, hogy a kormány végrehajtja a főváros és a kerületek programját, és teszteli a tanárokat, az iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozóit.

A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese a KSH foglalkoztatottsági adatait, valamint a legfrissebb járványügyi adatokat idézte. Burány Sándor szerint az intézményi statisztika alapján 110 ezerrel kevesebben dolgoznak most, mint egy évvel korábban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokban, valamint 100 ezer főre vetítve európai összevetésben csak Belgiumban és Csehországban halnak meg többen, mint nálunk a koronavírus-járvány következtében.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azonban kedvezőbb arányszámokkal állt elő, és az európai átlagnál kedvezőbb statisztikákat említett. Dömötör Csaba jelezte: a baloldal tavasszal nem támogatta a védekezéshez szükséges jogszabályok elfogadását.

Az LMP frakcióvezetője visszautasította az államtitkár azon mondatait, amelyek alapján bármelyik ellenzéki párt az egészségügyben dolgozókat bírálta volna. Keresztes László Lóránt azt a kérdést tette fel, a kormány mennyire támaszkodik az általa kinevezett járványügyi szakemberek tanácsaira, döntéseire.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára válaszában azt mondta: a kormány a társadalommal konzultált, a tesztelés módszereit pedig a szakemberek határozzák meg. Fülöp Attila hozzátette: folyamatosan bővül a Covid-19 betegeket kezelő kórházak száma

Tóth Bertalan, az MSZP társpártelnök-frakcióvezetője úgy fogalmazott: a kormány tehetetlen és alkalmatlan a járványkezelést illetően.

Fülöp Attila, az EMMI államtitkára itt emlékeztetett arra, hogy a jövő évi költségvetés 915 milliárd forinttal többet fordít az egészségügyre, mint a baloldali kormány által megalkotott 2010-es büdzsé

A kormánypárti felszólalók, Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője és Kósa Lajos, a Fidesz képviselője a kabinet intézkedéseit méltatták, valamint az ellenzék és a korábbi baloldali kormányokat bírálták. Mondataikkal a kormány képviselői egyetértettek, és az eddig meghozott intézkedésket sorolták.

A koronavírus-járványon kívül más kérdés is napirendre került. A DK-s Vadai Ágnes pártja az európai minimálbér ügyében elért sikereiről számolt be.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a 2022-es változásokra úgy reagált: ha győzelmei reményeik vannak 2022-re, akkor vaskos nagy blöff az eddigi diktatúrázásuk. Dömötör Csaba közölte: a kormányzat politikája a munkát támogatja a segély helyett.

A Jobbik frakcióvezetője az összefogás szükségességét sürgette ahhoz, hogy bekövetkezzen a kormányváltás 2022-ben. Jakab Péter jelzésértékűnek nevezte, hogy október 23-án kapta meg a 4,4 milliós büntetését azért, mert egy zsák krumplit akart átadni a miniszterelnöknek.

A Miniszterelnökség miniszterhelyettese szerint az ellenzéki politikus viselkedése nem méltó az Országgyűléshez Orbán Balázs közölte: Jakab Péter inkább az ország dolgaival, és ne magával foglalkozzon.

Ellenzéki reakciók Orbán Viktor bejelentésére

A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese Facebook-videóban reagált a miniszterelnök hétfői bejelentéseire, az új járványügyi intézkedésekre. Tordai Bence többek között úgy fogalmazott, hogy az Orbán-kormány végre megfogadta a Párbeszéd két héttel ezelőtt benyújtott járványkezelési javaslatait, de szerinte még mindig nem sikerült teljes mértékben szembenézni a valósággal.

A politikus úgy véli, csak a járványt kezeli az intézkedéscsomag, a járványt kísérő társadalmi-gazdasági válságra semmilyen módon nem reagál. Ezért a bérpótlás kiterjesztését látja szükségesnek, legalább 80 százalékosan, valamint a családi pótlékok és az álláskeresési járadék jogosultsági idejének és összegének az emelését. Nettó 100 százalékra kell növelni a táppénz esetén járó jövedelmet, és ki kell terjeszteni mindenkire, aki a járványhelyzet miatt nem tud munkába menni – tette hozzá. „A legfontosabb pedig:

be kell vezetni a Párbeszéd által javasolt válságkezelő alapjövedelmet.”

A Demokratikus Koalíció a bejelentést a kormányfő kapitulációjának minősítette, mintegy beismerve, hogy elkésett, és most ideiglenesen megnyomta a „stop gombot” Magyarországon.

Mint írják, ez a küzdelem három fronton zajlik. Mit csinálunk a vírussal, mit a gazdasággal, mit a közeledő szociális katasztrófával. „Ma az derült ki, hogy a koronavírus elleni küzdelem első frontján a kormányfő belátta: eddig elrontott mindent. Nem csinált semmit nyáron, nem csinált semmit ősszel, most meg rohan az események után. Lemaradt. Cserben hagyta az országot. Most javítani próbál. Elkésett. Ezrek halála lesz az ára ennek” – fogalmaztak.

„A másik két fronton továbbra is tanácstalan. Vagy vak. Vagy süket. Vagy mind együtt.”

A DK szerint Orbán Viktor elaludt, most pedig kapkod, ötletel, tüzet olt, mert tönkrement körülötte a fél ország.

Az LMP szükségesnek és támogatandónak, ugyanakkor megkésettnek ítéli azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyeket a miniszterelnök jelentett be hétfőn.

Keresztes László Lóránt frakcióvezető sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a bejelentetteken túl további döntésekre van szükség az egészség és gazdaság védelme érdekében, az ország működőképességének fenntartásáért.

Minden magyar állampolgárnak ingyenes vírustesztet kellene biztosítani, és meg kell teremteni a hatékony kontaktkutatás feltételeit, az egészségügyi ellátást pedig ingyenessé kell tenni minden fertőzött számára, függetlenül attól, rendelkezik-e társadalombiztosítással – tette hozzá.

Támogatni kell az otthoni munkavégzés feltételeinek kialakítását, a munkájukat vesztetteknek pedig azonnali támogatást kell biztosítani, a munkanélküli ellátás időtartamát meg kell hosszabbítani – sorolta az LMP frakcióvezetője, aki szerint a korábbinál kedvezőbb feltételekkel kell visszahozni a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását.

Az egyszeri, 500 ezer forintos bérkiegészítést a szociális dolgozók számára is biztosítani kell, és a pedagógusoknak is racionális feltételekkel kell nyújtani azt.

Keresztes László Lóránt hangsúlyozta, hogy az LMP támogatni fog minden olyan intézkedést, amely segíti a járvány elleni védekezést, így hozzájárul a veszélyhelyzet meghosszabbításához és ahhoz is, hogy erről házszabálytól eltérően döntsön az Országgyűlés. Az LMP egyetért az összefogás szükségességével, ezért szerinte a kormánynak be kellene fejeznie a gyűlöletkampányt az ellenzék politikusai ellen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×