eur:
394.89
usd:
370.61
bux:
65271.55
2024. április 19. péntek Emma
Levett vér a Magyar Vöröskereszt hajdúböszörményi véradásán 2020. április 17-én. Véradásokat a koronavírus-járvány alatt is szerveznek, a véradás olyan alapos ok, amellyel a lakhely elhagyható. Ugyanakkor szigorúbbak a véradás feltételei: nem adhat vért, aki 30 napon belül külföldön járt, aki az elmúlt időszakban beteg volt, koronavírusos beteggel, fertőzöttel találkozott.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Messzire juthat: különleges kampányba kezd a Vöröskereszt

Online kampánnyal hívja fel a 18–30 év közötti fiatalok figyelmét a véradásra a Magyar Vöröskereszt október 20. és május 31. között. A cél, hogy minél több fiatal váljon rendszeres véradóvá, hiszen vérre a téli hónapokban is nagy szükség lesz.

A Magyar Vöröskereszt az elmúlt évek során minden ősszel indított véradó kampányt, amellyel az egyetemistákat, főiskolásokat szólította meg: ez tíz éven át az Országos Felsőoktatási Véradóverseny volt, ahol különböző egyetemek versenyeztek, tavaly pedig a Hallgatói Véradások, amely keretében az egyes hallgatók tudtak külön-külön versenyezni a véradásaikkal.

Az idei évben nehezebb helyzetbe van a szervezet, miután nagy egyetemi véradásokat nem tarthatnak a koronavírus-járvány miatt, emiatt a Vöröskereszt úgy határozott,

összességében szólítja meg a 18 és 30 év közötti fiatalokat,

hogy megismerjék a véradás lehetőségét, továbbá, és rávegyék őket arra, hogy maguktól nézzenek ki egy számukra megfelelő véradó időpontot és eseményt.

„Legyen ez egy pozitív szokás számukra, amit elkezdenek” – fogalmazott Somody Zoltán, a szervezet kommunikációs vezője. Ezt szolgálja a Vöröskereszt által létrehozott www.messzirejuthat.hu internetes felület, ahol

összegyűjtötték a véradással kapcsolatos valamennyi lényeges információt – közérthető formában.

Valamint elérhetővé tettek egy helyszínkeresőt is, amelynek segítségével könnyen ki lehet választani a következő napok, hetek véradó eseményeit. A felületen megtalálható minden hasznos információ, onnan kezdve, hogy ki adhat vért, egészen addig, hogy a véradás után miként folytatódik a vér útja – jegyezte meg Somody Zoltán.

Bár a kampányhoz számtalan nyereményjáték is kapcsolódik, vért adni mindig érdemes – emelte ki a Magyar Vöröskereszt munkatársa. Amellett ugyanis, hogy

jót tesz az egészségnek, három ember életét lehet általa megmenteni.

Vért egyébként bárki adhat, aki egészségesnek érzi magát, fontos azonban, hogy már betöltse a 18. életévét, de még nem múlt el 65, a testsúlya pedig meghaladja az 50 kilogrammot. A véradást minden alkalommal egészségügyi állapotfelmérés előz meg.

Somody Zoltán az InfoRádió kérdésére elmondta, a járvány idején is abszolút biztonságos az eljárás: a Vöröskereszt szakmai partnere, az Országos Vérellátó Szolgálat mindent megtesz annak érdekében, hogy a véradások folyamatosan biztonságosak legyenek. A legfontosabb óvintézkedésekkel kapcsolatban, mint a maszkviselés, a távolságtartás és a hőmérőzés, minden információ megtalálható a fent említett oldalon, illetve az www.ovsz.hu-n.

Magyarországon napi szinten 1600–1800 véradóra lenne szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×