INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

gyógyszertár

patika

gyógyszer

forgalom

koronavírus

Sorban állók a II. kerületi Szent Margit Gyógyszertárnál 2020. március 13-án. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett a gyógyszertárak forgalma. A gyógyszertárakban egy időben csak annyi vásárló tartózkodhat, ahány átadó pult van.

Főhet a feje a fővárosi patikáknak a járvány miatt

Infostart

A Covid első hulláma több hónapra kiható komoly átrendeződést generált a gyógyszerforgalomban, és a második hullámnak is várhatóak hasonló hatásai, megtörve ismét a lassan normalizálódó gyógyszerforgalmi tendenciát.

A nyár végi időszakban szokásos gyógyszerforgalmat mutat 2020 augusztusa, egyedül Budapest teljesített számottevően alul még magához képest is – idézi a Napi.hu az adatok elemzését végző Hiflylabs szakértőjének összefoglalóját.

A támogatott vényköteles gyógyszerek augusztusi forgalma 42,6 milliárd forint volt, ami 7 százalékkal maradt el a júliusi értéktől, de egy hajszállal meghaladta a 2019. augusztusi értéket. A havi forgalom összességében 13,5 millió doboz gyógyszert jelentett,

minden hazai lakosra átlagosan 1,4 doboz támogatott gyógyszer jutott augusztus folyamán.

Dobozszámban az augusztusi forgalom 2,4 százalékkal alacsonyabb a 2019 augusztusinál, amit viszont a gyógyszerárak emelkedése kompenzált, 2020 augusztusában nagyságrendileg ugyanannyit költöttünk vényköteles gyógyszerekre mint 2019-ben.

Markáns budapesti visszaesés

A fővárosban az alacsony júliusi értékhez képest is tovább,

7,3 százalékkal csökkent a forgalom.

Az előző évhez képest viszonyítva pedig már 10 százalékos a csökkenés, ami a Covid miatt indult agglomerációs home office jelenségnek és a nyári szabadságoknak együttesen köszönhető. A megyei számok másik végén Somogy, Veszprém és Heves megye áll, ahol az ország többi részével ellentétben az előző évhez képest még nőtt is a forgalom. A Somogy és Veszprém megyei bővülés az átlagnál több belföldi turistának köszönhető, míg Heves megyében a daganatellenes szerek forgalma volt kiugró az országos trendhez képest.

Az elemzés megjegyzi, a Covid első hulláma több hónapra kiható

komoly átrendeződést generált a gyógyszerforgalomban,

a második hullámnak is vélhetően lesznek hasonló hatásai, ha nem is feltétlen akkora, mint az elsőnek. Összességében azonban várhatóan újra megtörik a lassan normalizálódó gyógyszerforgalmi tendencia a Hiflylabs elemzői szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018