eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó koronavírusfertőzés gyanújával érkező beteg szerepét eljátszó statisztától mintát vesz koronavírusteszthez a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Békássy Szabolcs háziorvos: előremutató a tesztgyorsításra hozott döntés

Nincs megfelelő kapacitás az egészségügyben, ezért járványügyi szempontból rendkívül kockázatos, hogy a hatósági intézkedések az esetszám-növekedés miatt lelassultak - vélekedik a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

Előremutatónak tartja, hogy az új eljárásrend szerint a háziorvosok is karanténba küldhetik a koronavírus-fertőzésgyanús betegeket.

"A PCR-rendelés módszertana egyértelmű és egyszerű, ám a távkonzultáció veszélye, hogy telefonon keresztül nem lehet könnyen megkülönböztetni az influenzát a koronavírustól" - fogalmazott Békássy Szabolcs az InfoRádiónak adott interjújában.

Úgy érzi,

a hatósági ügymenetek a kapacitáshiányok miatt rendkívüli mértékben lelassultak, ezért számos esetben koronavírus-fertőzés tüneteit mutató pácienseknél is késett a hatósági intézkedés,

ezáltal járványügyi szempontból nagy kockázatot jelentett a késés az elkülönítésben. Ebben viszont előremutató volt, hogy a háziorvos saját hatáskörben hozhat döntést arról, hogy valaki koronavírusos-e.

A mintát közben továbbra is az Országos Mentőszolgálat egységei veszik le.

Békássy Szabolcs ugyanakkor arról is beszélt, hogy az emelkedő esetszámok mellett a telefonos konzultációk is jelentős terhet rónak a háziorvosokra.

Hozzátette:

egy átlagos orvosi praxisban akár napi 60-70 ilyen telefonhívást is fogadni kell,

és sok esetben orvosszakmai döntést kell hozni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×