INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

békássy szabolcs

teszt

járvány

koronavírus

Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó koronavírusfertőzés gyanújával érkező beteg szerepét eljátszó statisztától mintát vesz koronavírusteszthez a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.

Békássy Szabolcs háziorvos: előremutató a tesztgyorsításra hozott döntés

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám

Nincs megfelelő kapacitás az egészségügyben, ezért járványügyi szempontból rendkívül kockázatos, hogy a hatósági intézkedések az esetszám-növekedés miatt lelassultak - vélekedik a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

Előremutatónak tartja, hogy az új eljárásrend szerint a háziorvosok is karanténba küldhetik a koronavírus-fertőzésgyanús betegeket.

"A PCR-rendelés módszertana egyértelmű és egyszerű, ám a távkonzultáció veszélye, hogy telefonon keresztül nem lehet könnyen megkülönböztetni az influenzát a koronavírustól" - fogalmazott Békássy Szabolcs az InfoRádiónak adott interjújában.

Úgy érzi,

a hatósági ügymenetek a kapacitáshiányok miatt rendkívüli mértékben lelassultak, ezért számos esetben koronavírus-fertőzés tüneteit mutató pácienseknél is késett a hatósági intézkedés,

ezáltal járványügyi szempontból nagy kockázatot jelentett a késés az elkülönítésben. Ebben viszont előremutató volt, hogy a háziorvos saját hatáskörben hozhat döntést arról, hogy valaki koronavírusos-e.

A mintát közben továbbra is az Országos Mentőszolgálat egységei veszik le.

Békássy Szabolcs ugyanakkor arról is beszélt, hogy az emelkedő esetszámok mellett a telefonos konzultációk is jelentős terhet rónak a háziorvosokra.

Hozzátette:

egy átlagos orvosi praxisban akár napi 60-70 ilyen telefonhívást is fogadni kell,

és sok esetben orvosszakmai döntést kell hozni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

A HAOSZ az új eljárásrendről - Békássy Szabolcs
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018