INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

koronavírus

járványvédelem

társadalom

életmód

kerékpár

tömegközlekedés

Életmódváltást hozott a járvány: többet gyalogolnak a budapestiek

Életmódváltást hozott a járvány: többet gyalogolnak a budapestiek

Infostart

Hosszú évek folyamatát szakította meg a vírus azzal, hogy a budapestiek 66 százaléka kevesebbet használja a tömegközlekedést. Szerencsére sokan inkább kerékpárra vagy gyaloglásra váltottak autó helyett.

A budapestiek 66 százaléka ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket a járvány kirobbanása óta - derül ki egy friss, a Népszava megrendelésére készített felmérésből. A Publicus Intézet közvélemény-kutatása szerint a fővárosiak 32 százaléka inkább az autót választja gyakrabban, 19 százalék a kerékpárt veszi elő sűrűbben, és mintegy 41 százalék inkább gyalogol a fertőzésveszély elkerülése érdekében.

A diplomások 76 százaléka dönt ritkábban a közösségi közlekedés mellett, míg az érettségizetteknél 64 százalékos ez az arány, a szakmunkások 50, a legfeljebb nyolc osztályt végzettek 64 százaléka ül kevesebbszer tömegközlekedési eszközre.

Ehelyett

  • a diplomások negyven, az érettségizettek 35, a szakmunkások 23, a nyolc osztályt végzettek 19 százaléka gyakrabban használja az autóját.
  • Kerékpárt a diplomások és az érettségivel rendelkezők 23-23 százaléka, a szakmunkás végzettségűek 18 és a legfeljebb nyolc osztályt befejezők 7 százaléka használ gyakrabban.
  • Ennél jobb arányokat mutat a gyaloglásra váltók végzettség szerinti megoszlása: a diplomások 43, az érettségizettek 44, a szakmunkások 29, az általános iskolai végzettséggel bírók 39 százaléka döntött a legősibb közlekedési mód mellett.

Korcsoportok szerint a hatvan felettiek 68 százaléka, a 45-59 év közöttiek 58, a 30-44 év közöttiek 61, a 18 és 29 év közöttiek 74 százaléka választotta ritkábban a tömegközlekedést a járvány miatt.

Augusztus 20.

A kutatás azt is vizsgálta, hogyan vélekednek a fővárosiak arról, hogy a kormány végül az augusztus 20-i rendezvénysorozat lemondása mellett döntött.

A megkérdezettek 92 százaléka szerint a kormány jó döntést hozott, csak 7 százalék vélte úgy, hogy inkább vagy egészében hibás a döntés.

A válaszadók 15 százalékának fontos lenne, ha egy későbbi időpontban megtartanák a rendezvényeket. A Fidesszel szimpatizálók 30, a szocialisták 8, a jobbikosok 16, a Demokratikus Koalíciót hat, a Momentumot támogatóknak pedig 4 százalékának lenne fontos egy később megtartott ünnepség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: budapest.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018