INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

szúnyoggyérítés

invázió

budapest

Már az egész országban jelentőssé vált a szúnyogártalom

Már az egész országban jelentőssé vált a szúnyogártalom

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

A száraz tavasz után a májusi esőzések miatt árasztották el az országot a szúnyogok, de a hivatalos irtó szerint az is gond, hogy a jelenlegi módszerrel csak a kifejlett szúnyogokat tudják gyéríteni, az utánpótlást nem.

Az idei szúnyogszezon nem tekinthető tipikusnak, mert a rendkívül száraz tavaszi időjárás miatt június elejéig alig volt tapasztalható szúnyog, csak május második felében fordult esősre az időjárás, egyre több helyen maradtak meg pocsolyák, árkokban vízmegállások és egyéb, mikrotenyészőhelyek. Ennek következménye, hogy június végére szinte az egész országban jelentőssé vált a szúnyogártalom – mondta a novekedes.hu-nak Fekete Gábor, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a szúnyoggyérítéseket végző Szerocor Konzorcium vezetője.

Budapesten olyan helyen is szúnyoginvázió van, ahol eddig nem volt,

mert eddig a leginkább fertőzött területeken történik meg a lárvagyérítés, majd a vizes élőhelyek térségében a kifejlett szúnyogok elleni védekezés. Az esőzések után azonban pocsolyák, kerti vízmegállások szinte az egész fővárosban előfordulnak, eltérő mennyiségben ugyan, de az egész területen találkozhatunk szúnyogokkal.

A szakember elmondta, hogy a lárvatenyészőhelyeken hálózással vizsgálják a szakemberek a lárvaszámot, és úgynevezett csípésszámlálással állapítják meg a kifejlett szúnyogok okozta ártalom mértékét, továbbá néhány helyen szén-dioxid-csapdával is vizsgálják a jelenlétüket.

A szúnyogprobléma egyik oka, hogy a légi kijuttatásra használható, kifejlett szúnyogok elleni készítmények engedélyét visszavonta az EU hatóanyag-felülvizsgálati programja miatt, és új engedélyt légi technológiára várhatóan már nem adnak ki. Lárvairtás továbbra is történhet légi módszerekkel,.

Fekete Gábor szerint a kifejlett szúnyogok ellen jelenleg alkalmazható földi eljárások hatékonysága a legtöbb helyen megfelelő, de a lakosság a szúnyogok folyamatos utánpótlása miatt érzi kevéssé eredményesnek a kezeléseket. A készítmények csak a területen aktuálisan tartózkodó szúnyogokat pusztítják el, így lárvák folyamatos kelése, illetve a nem kezelt területekről való viszonylag gyors betelepülés okoz újabb ártalmat. Amint a csapadékvizek felszáradnak, csökken az utánpótlás, így a gyérítés eredménye jobbal érzékelhetővé válik.

A szakember cáfolta, hogy a kevés fecske miatt szaporodtak el a szúnyogok, mint mondta,

a fecskék számára a szúnyogok egyáltalán nem jelentenek érdemi táplálékot.

"Bízom benne, hogy rövid időn belül mindenhol javulni fog a helyzet. A közelmúltban a Balaton és a Velencei-tó térségében elvégzett kezelésekről számos pozitív visszajelzést kaptunk, a Tisza-tónál pedig a napokban kerül sor gyérítésre" – mondta Fekete Gábor arra a kérdésre, hogy mit javasol, hová menjenek nyaralni a szúnyogcsípésmentes pihenésre vágyó emberek.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018