eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: MTI/Varga György

Borsot tör az időjárás a szúnyogirtást végző szakemberek orra alá

A csapadékos idő miatt egyre több helyen kell védekezni a szúnyogok ellen. A katasztrófavédelem munkatársai ezen a héten a Fertő-tó térségében, a Tisza-tónál, a Szigetközben és Komárom környékén is szúnyoggyérítési munkát végeznek.

Az elmúlt hetek biológiai gyérítését követően a múlt héttől kezdve már folyamatos a lakott terülteken az úgynevezett földi kémiai védekezés – tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A szakemberek hat fővárosi kerületben, a Csepel-szigeten és a környező településeken kezdték el a szúnyogok irtását, illetve Dunaújváros egy részén került sor pórgyérítésre. Továbbá a szekszárdi, valamint a mohácsi térségekben is volt a múlt héten beavatkozás – sorolta Dóka Imre.

A mostani héten elszórtan, mintegy 44 ezer hektáron folytatódnak a gyérítési munkálatok a hatóság részéről. Sorra kerül Sopron és a Fertő-tó térsége, a Tisza-tó és a Szigetköz, Komárom környéke, a Dunakanyar, valamint Békés megye néhány települése is. Az érintett települések listája és a kezelések tervezett időpontja a katasztrófavédelem honlapján megtalálható. A szóvivő megjegyezte, amennyiben a beütemezett kivitelezést az időjárás keresztbe húzza, akkor az adott napot követő két nap szolgál pótlásul. Ha akkor sem sikerül elvégezni a gyérítést, akkor a következő heti programba ütemezik át, ahogyan azt a dunaújvárosi példa is mutatja.

Dóka Imre azt is kiemelte, a legnagyobb biológiai eljárást az idén tudták elvégezni a szakemberelk köszönhetően többek között annak, hogy feltérképezési program is indult a szúnyogok tenyészhelyeivel kapcsolatban, így a tavasz folyamán már célzottan lehetett beavatkozni.

Ugyan az idei tavasz meglehetősen száraz volt – tette hozzá –, azt követően viszont eléggé csapadékosra fordult az időjárás, ami elsősorban a lakott területeken jelenthet veszélyt a pangó vizek miatt. A kaspók, különféle virág- és esővízgyűjtő edények a felgyülemlő csapadék miatt ugyanis kiváló mikrokörnyezetet biztosítanak a szúnyoglárváknak – intett óva a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×