INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

katasztrófavédelem

szúnyogirtás

szúnyog

csapadék

időjárás

dóka imre

Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.

Borsot tör az időjárás a szúnyogirtást végző szakemberek orra alá

InfoRádió

A csapadékos idő miatt egyre több helyen kell védekezni a szúnyogok ellen. A katasztrófavédelem munkatársai ezen a héten a Fertő-tó térségében, a Tisza-tónál, a Szigetközben és Komárom környékén is szúnyoggyérítési munkát végeznek.

Az elmúlt hetek biológiai gyérítését követően a múlt héttől kezdve már folyamatos a lakott terülteken az úgynevezett földi kémiai védekezés – tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A szakemberek hat fővárosi kerületben, a Csepel-szigeten és a környező településeken kezdték el a szúnyogok irtását, illetve Dunaújváros egy részén került sor pórgyérítésre. Továbbá a szekszárdi, valamint a mohácsi térségekben is volt a múlt héten beavatkozás – sorolta Dóka Imre.

A mostani héten elszórtan, mintegy 44 ezer hektáron folytatódnak a gyérítési munkálatok a hatóság részéről. Sorra kerül Sopron és a Fertő-tó térsége, a Tisza-tó és a Szigetköz, Komárom környéke, a Dunakanyar, valamint Békés megye néhány települése is. Az érintett települések listája és a kezelések tervezett időpontja a katasztrófavédelem honlapján megtalálható. A szóvivő megjegyezte, amennyiben a beütemezett kivitelezést az időjárás keresztbe húzza, akkor az adott napot követő két nap szolgál pótlásul. Ha akkor sem sikerül elvégezni a gyérítést, akkor a következő heti programba ütemezik át, ahogyan azt a dunaújvárosi példa is mutatja.

Dóka Imre azt is kiemelte, a legnagyobb biológiai eljárást az idén tudták elvégezni a szakemberelk köszönhetően többek között annak, hogy feltérképezési program is indult a szúnyogok tenyészhelyeivel kapcsolatban, így a tavasz folyamán már célzottan lehetett beavatkozni.

Ugyan az idei tavasz meglehetősen száraz volt – tette hozzá –, azt követően viszont eléggé csapadékosra fordult az időjárás, ami elsősorban a lakott területeken jelenthet veszélyt a pangó vizek miatt. A kaspók, különféle virág- és esővízgyűjtő edények a felgyülemlő csapadék miatt ugyanis kiváló mikrokörnyezetet biztosítanak a szúnyoglárváknak – intett óva a szakember.

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

Egyre több a szúnyog – Dóka Imre szóvivő, katasztrófavédelem
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018