INFORÁDIÓ 
2021. január 21. csütörtök
Ágnes

katasztrófavédelem

szúnyogirtás

szúnyog

Rákapcsolnak a szúnyogirtásban

Rákapcsolnak a szúnyogirtásban

Infostart / MTI

A következő napokban 11 térség csaknem 500 településén, több mint 90 ezer hektáron folytatódik az országos szúnyogirtás - közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivő-helyettese.

Továbbra is rengeteg a szúnyog. Ennek egyik oka, hogy idéntől az Európai Unió döntése nyomán nincsen a légi imágóirtásra (azaz kifejlett, ivarérett rovar irtására) engedélyezett szer. Fekete Gábor, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a szúnyoggyérítéseket végző Szerocor Konzorcium vezetője a novekedes.hu-nak a napokban arról beszélt, hogy az idei szúnyogszezon nem tekinthető tipikusnak, mert a rendkívül száraz tavaszi időjárás miatt június elejéig alig volt tapasztalható szúnyog, csak május második felében fordult esősre az időjárás, egyre több helyen maradtak meg pocsolyák, árkokban vízmegállások és egyéb, mikrotenyészőhelyek. Ennek következménye, hogy június végére szinte az egész országban jelentőssé vált a szúnyogártalom.

Budapesten

  • hétfőn a III.,
  • kedden a IV. és a XIII.,
  • szerdán a XI., XXI. és XXII.,
  • csütörtökön a XVI., XVII. és XXIII. kerületben

végzik a földi kémiai irtást.

Emellett Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében, a Csepel-sziget környékén, illetve Csorna, a Dunakanyar, Szekszárd és Szolnok térségében kerül sor gyérítésre - közölte Dóka Imre.

A beavatkozások részletes programja megtalálható a katasztrófavédelem honlapján - tette hozzá.

Mint elmondta: a júniusi csapadékos időjárás miatt szinte mindenütt tömegesen vannak jelen a szúnyogok. A középső és nyugati országrészben a lárvatenyészőhelyek mérete csökkent, azonban a Tiszán levonult kisebb áradást követően a folyó mentén továbbra is jelentős területeken képesek szaporodni, ezért ott elhúzódó ártalomra kell számítani - ismertette.

A kifejlett szúnyogok, amennyiben a környezeti feltételek megfelelőek számukra, négy-hat hétig maradnak életben - fűzte hozzá.

A szakemberek - folytatta - az összefüggő, nagy kiterjedésű tenyészőhelyekre a következő napokban légi úton juttatják ki a lárvák elleni biológiai irtószert. A baktérium által termelt speciális fehérje az alkalmazott dózisban csak a szúnyoglárvákra hat, így közvetlenül a vízi élőhelyeken alkalmazható.

Ugyanakkor, azokon a településeken, amelyeken már megjelentek a kifejlett szúnyogok, földi járműre rögzített úgynevezett melegködképző vagy permetezőberendezések segítségével irtják a vérszívókat - sorolta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakosság is sokat tehet a szúnyogártalom csökkentése érdekében.

Példaként mondta, hogy egy vízzel teli virágcserépben, madáritatóban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a jelenlegi meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek.

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvasható tájékoztató - mondta a szóvivő-helyettes.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Dóka Imre
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018