eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Rákapcsolnak a szúnyogirtásban

A következő napokban 11 térség csaknem 500 településén, több mint 90 ezer hektáron folytatódik az országos szúnyogirtás - közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivő-helyettese.

Továbbra is rengeteg a szúnyog. Ennek egyik oka, hogy idéntől az Európai Unió döntése nyomán nincsen a légi imágóirtásra (azaz kifejlett, ivarérett rovar irtására) engedélyezett szer. Fekete Gábor, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a szúnyoggyérítéseket végző Szerocor Konzorcium vezetője a novekedes.hu-nak a napokban arról beszélt, hogy az idei szúnyogszezon nem tekinthető tipikusnak, mert a rendkívül száraz tavaszi időjárás miatt június elejéig alig volt tapasztalható szúnyog, csak május második felében fordult esősre az időjárás, egyre több helyen maradtak meg pocsolyák, árkokban vízmegállások és egyéb, mikrotenyészőhelyek. Ennek következménye, hogy június végére szinte az egész országban jelentőssé vált a szúnyogártalom.

Budapesten

  • hétfőn a III.,
  • kedden a IV. és a XIII.,
  • szerdán a XI., XXI. és XXII.,
  • csütörtökön a XVI., XVII. és XXIII. kerületben

végzik a földi kémiai irtást.

Emellett Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében, a Csepel-sziget környékén, illetve Csorna, a Dunakanyar, Szekszárd és Szolnok térségében kerül sor gyérítésre - közölte Dóka Imre.

A beavatkozások részletes programja megtalálható a katasztrófavédelem honlapján - tette hozzá.

Mint elmondta: a júniusi csapadékos időjárás miatt szinte mindenütt tömegesen vannak jelen a szúnyogok. A középső és nyugati országrészben a lárvatenyészőhelyek mérete csökkent, azonban a Tiszán levonult kisebb áradást követően a folyó mentén továbbra is jelentős területeken képesek szaporodni, ezért ott elhúzódó ártalomra kell számítani - ismertette.

A kifejlett szúnyogok, amennyiben a környezeti feltételek megfelelőek számukra, négy-hat hétig maradnak életben - fűzte hozzá.

A szakemberek - folytatta - az összefüggő, nagy kiterjedésű tenyészőhelyekre a következő napokban légi úton juttatják ki a lárvák elleni biológiai irtószert. A baktérium által termelt speciális fehérje az alkalmazott dózisban csak a szúnyoglárvákra hat, így közvetlenül a vízi élőhelyeken alkalmazható.

Ugyanakkor, azokon a településeken, amelyeken már megjelentek a kifejlett szúnyogok, földi járműre rögzített úgynevezett melegködképző vagy permetezőberendezések segítségével irtják a vérszívókat - sorolta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakosság is sokat tehet a szúnyogártalom csökkentése érdekében.

Példaként mondta, hogy egy vízzel teli virágcserépben, madáritatóban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a jelenlegi meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek.

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvasható tájékoztató - mondta a szóvivő-helyettes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×