eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk

A PDSZ továbbra is az érettségi elhalasztását kéri

Az érettségi vizsgák május 4-i lebonyolítására vonatkozó döntés visszavonására szólította fel Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya szombaton.

Az államtitkárnak címzett dokumentumban azt írták, ha Maruzsa Zoltán nem vonja vissza a döntést, akkor "legalább olyan mértékben lesz felelős az ebből következő tragédiákért, mint főnöke".

A PDSZ - mint olvasható - a csütörtöki egyeztetéseket ígérő hírek után megdöbbenve tapasztalta, hogy ez az egyeztetésnek nevezett esemény már le is zajlott, mégpedig úgy, hogy "kizárólag a kormánynak alárendelt, és vele egyetértő szervezetekkel egyeztetett" az államtitkár. Szerintük azért is születhetett "ez a felelőtlen, jogsértő és szakmai szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyó" döntés, mert a valódi egyeztetés elmaradt. A PDSZ elutasítja az egyeztetésnek ezt a színházi formáját, és hamisnak tartja az abból levont következtetést - írták.

Maruzsa Zoltán a kormány Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban azt mondta, hogy a járványügyi szakemberek is egyetértenek abban, hogy szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek az érettségi vizsgák május negyedikén.

Beszámolt arról, hogy a szükséges egyeztetések megtörtének, kikérte többi között a Nemzeti Pedagógus Kar, a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Hivatal, a Klebelsberg Központ és az országos tisztifőorvos véleményét. Külön kiemelte az Országos Diáktanáccsal folytatott online egyeztetést, ahol a 19 résztvevőből 17 szavazott a május 4-i kezdésre. A diákok érettségizni akarnak - jelentette ki Maruzsa Zoltán.

A pénteki videóban kitért arra is: csütörtökön egy tudományos konferencián vett részt, ahol a tanácskozás végén feltett kérdésére az ország legnevesebb járványügyi szakértői is egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy az érettségit meg lehet és minél előbb meg is kell tartani. Mégpedig most, amikor a járvány kontroll alatt van, amikor az aktív esetszám alacsony szinten stabilizálódik.

A kormány adatokon nyugvó, megalapozott döntéseket szeret hozni, mert így születnek a jó döntések - fogalmazott Maruzsa Zoltán, hangsúlyozva: a fentiek alapján jelenleg nem lát indokot, hogy az érettségi elhalasszák. Az eredetileg kijelölt május negyediki időpontot fenntartják, és a maximális egészségvédelmi intézkedések mellett lebonyolítják az érettségit.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×