eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője (b) és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertőzött, egyelőre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

A legfrissebb hírek a négy koronavírusos beteg állapotáról

A kormány meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet és más intézkedésekről is döntött a koronavírus miatt - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján.

Négy külföldi állampolgárnál, három iráninál és egy britnél diagnosztizálták a fertőzést Magyarországon – erősítette meg Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a pénteki tájékoztatón.

A három iránit a Dél-Pesti Centrumkórházban kezelik, míg a brit férfit a debreceni Kenézy Gyula Kórházban. Összesen 39 vannak karanténban és már 263 vizsgálatot végeztek itthon.

A négy megbetegedés egyedi esetnek számít, az a cél, hogy megelőzzék a csoportos megbetegedéseket – emelte ki Lakatos Tibor.

Ismertette, hogy világszerte 98 704 fertőzést regisztráltak, közülük 55 469 ember gyógyult meg és 3383 az elhunytak száma.

Bejelentette azt is, hogy

a kormány meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet egészen szeptember 7-én

a migrációs és járványügyi kockázat miatt.

A kabinet arról is döntött, hogy határozatlan időre felfüggesztetik irániaknak a vízum kiadását, valamint engedély kell a koronavírus elleni védőeszközöknek a külföldre szállításához.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ismét ajánlást adott ki az oktatási intézményeknek, hogy tájékoztassák a kockázatokról a diákokat.

Lakatos Tibor elmondta azt, hogy hamarosan kidolgozzák a nemzetstratégiailag kiemelt állami vállalatok és szervek intézkedési tervét.

A négy eset

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón részletesen beszélt a négy pozitív esetről.

Az első egy iráni diák, aki a Semmelweis Egyetemen tanul. Február 22-én érkezett Magyarországra, miután a barátnőjével közel egy hónapig volt Iránban. A járványügyi vizsgálat elindult és zajlik a kontaktkutatás is.

  • A diáknak két csoporttársa is felkeltette a hatóságok figyelmét,
  • majd egy 16 fős gyógyszerészcsoport került a látókörbe, kikérdezésük még mindig tart – közülük nem feltétlenül kontaktszemély mindenki.
  • Az iráni diák február 28-én születésnapi bulin vett részt itt, ahol 20 fővel érkezett – őket is kikérdezték, elkülönítésre kerültek
  • A teheráni járatok utaslistáját is lekérték, kilenc fő lehet kontaktszemély.
  • A diák német nyelviskolában is járt, ahonnan hat fő elkülönítésre került
  • A további kontaktkutatás zajlik.

A második diák Szent István Egyetem hallgatója, február 28-án érkezett Magyarországra. A feleségével került be a Dél-Pesti Centrumkórházba. Ő nem ment be egyetemre, betartva a kérést, így szoros kontaktja csak a feleségével volt.

A harmadik eset egy brit férfi, aki Debrecenben él, és gyakran járt Milánóba. A járványügyi kontaktkutatás során a feleséget és az anyósát azonosították, míg a Wizz Air utaslistát kikérték.

A negyedik eset az első iráni diák szintén iráni párja, aki először kontaktként került a kórházba. Pozitív mintájára csütörtökön derült fény.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy a Csehországban diagnosztizált amerikai diáklányok útvonalát végigjárták, és az derült ki, hogy nem volt szoros kontaktus senkivel.

A Nagy Diófa utcai hostelből hét francia állampolgárnál merült fel a gyanú.

Az derült ki, hogy egy olyan argentin állampolgár kerülhetett alkalmi ismeretségbe az egyik franciával, aki már azóta távozott az országból.

Hamarosan többen távozhatnak a karanténból

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa a betegek állapotáról beszélt. Az első iráni egyetemista enyhe tünetekkel került be, most jól érzi magát. A felszabadító vizsgálatok zajlanak, akkor engedik haza, ha nem fertőzött már. Barátnője erősen köhög, belázasodott, várhatóan sokáig bent marad a kórházban.

A Gödöllőn tanuló másik egyetemista sokat köhögött, hőemelkedésére panaszkodott, de már láztalan.

A Debrecenben kezelt beteg infúziós kezelést kapott, és már jobban van.

Szlávik János azt is elmondta, hogy

bekerült a kórházba egy orvosnő, aki az egyik diákot kezelte. Belázasodott és ettől megijedt, de úgy tűnik, hogy nem fertőződött meg.

Az Olaszországból hazatért és karanténba került diákcsoport és kísérőik jól vannak, várhatóan vasárnap elhagyhatják az intézményt.

Egy fogorvos és asszisztense is bekerült, miután koronavírusos beteggel érintkezhettek. A tesztek negatívak, és hétfőn távozhatnak.

A Kálvin térről elvitt japán csoportról is beszélt Szlávik János

A 14 fiatal turista és egy tanár azt jelentette be, hogy közülük többen lázasak, köhögnek. Attól tartva, hogy tömeges megbetegedésről lehet szó, úgy döntöttek, speciális mentőkkel viszik őket a Szent László kórházba. A csoportot elkülönítették, a szükséges teszteket elvégezték. Ma egy személy volt lázas, néhányan köhögnek. Vélhetően nem találkozhattak koronavírusos személlyel Japánban.

Szlávik János kiemelte azt is: bár sokan érkeznek szűrésre, tesztekre, de ilyet a a beteg kérésére nem végeznek,

A tájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba bejelentette, hogy tájékoztató kampányt indít a kormány, amelyben a megelőzésre fókuszálnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×