eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Megkülönböztető jelzést használó mentőautó halad az V. kerületi Bajcsy-Zsilinszky úton. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Koronavírus - Tizenöt japán turistát vittek kórházba a budapesti Kálvin térről

Közben kiderült, hogy egy Milánóban dolgozó debreceni férfinek és az egyik iráni fertőzött barátnőjének koronavírus-tesztje is pozitív lett.

A kormányzati portál tájékoztatása szerint a László Kórházba vittek a Kálvin térről 15 japánt koronavírus-fertőzés gyanújával. Valamennyien köhögnek, de jó fizikai állapotban vannak. A kórházba szállítás után elkülönítették őket és megkezdődött a kivizsgálásuk.

Este a kormányzati portálra az is felkerült, hogy

egy Milánóban dolgozó debreceni férfi koronavírus tesztje is pozitív lett.

A férfi rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza.

Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

A kormányzati portál adatai szerint egyébként nem csak a fertőzöttek száma nőtt háromról négyre, de a karanténban lévők száma is emelkedett az operatív törzs délutáni tájékoztatása óta 24-ről 40-re. A mintavételek száma 230.

A korábbi két fertőzött két iráni diák, a budapest Semmelweis, illetve a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója, akik február 22-én érkeztek Magyarországra, valamint

éjjel kiderült, hogy egyikük (iráni) barátnője is megfertőződött koronavírussal, így az igazolt betegek száma 4.

A nőt már korábban a Szent László Kórházba vitték.

Az operatív törzs délutáni tájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a magyarországi védekezés most az egyedi esetekre összpontosít, egyedi fertőzésekről akkor van szó, amikor gócpont még nincs.

A WHO összehangolt intézkedéseket sürgetett

A Kínából indult Covid-19 fertőzést vissza lehet szorítani, de csak akkor, ha a kormányok összehangolt választ adnak rá - mondta Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy több ország továbbra sem veszi komolyan a koronavírust, vagy belenyugodott abba, hogy nem tud mit tenni.

Drámai adatok érkeztek Olaszországból

Az olasz polgári védelem csütörtök esti adatai szerint az országbana halálos áldozatok száma 24 óra alatt 107-ről 148-ra emelkedett a fertőzöttek száma elérte a 3858-at, a gyógyultaké pedig 414 volt. A betegség gócai továbbra is Észak-Olaszországban vannak, de már minden tartományból jelentettek fertőzést. Hét és fél milliárd eurót szán a Covid19-fertőzés miatti gazdasági veszteségek egyensúlyozására az olasz kormány - jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök a csütörtöki kormányülés után.

Alig néhány turista a római Colosseum előtt 2020. március 5-én. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványának terjedése elleni védekezésképpen március 5-től minden oktatási intézmény működését felfüggesztették és más óvintézkedéseket is bevezettek Olaszországban, ahol a vírus 107 ember halálát okozta.
MTI/AP/Andrew Medichini
Alig néhány turista a római Colosseum előtt 2020. március 5-én. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványának terjedése elleni védekezésképpen március 5-től minden oktatási intézmény működését felfüggesztették és más óvintézkedéseket is bevezettek Olaszországban. MTI/AP/Andrew Medichini

Görögországban, ahol korábban tíz embernél mutatták ki a vírusfertőzést, csütörtökön egy görög zarándokcsoport 21 tagjáról derült ki már hazatérésük után, hogy a vírus hordozói. A csoport február 19-27. között járt Izraelben és a Palesztin Hatóság területén.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma csütörtökön lezárta a turisták elől Betlehem városát, és fertőtlenítés után bizonytalan időre bezárták a látogatók elől az ott található Születés templomát is.

Meghalt egy beteg Nagy-Britanniában

Ő az első koronavírus-fertőzött, aki Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány áldozatául esett. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtöki tájékoztatása szerint krónikus betegségekkel küszködő idős ember volt, aki fertőződése előtt is rendszeres kórházi kezelésre szorult. Egy brit állampolgár, aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott, már a múlt hónapban meghalt a fertőzésben, de ő egy japán kórházban hunyt el.

Nagy-Britanniában 115 az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, Londonban 25 fertőzöttet tartanak nyilván; az egyes vidéki térségekben 8 és 17 között van az igazolt esetek száma.

Svájcban meghalt a koronavírus első áldozata, egy 74 éves asszony, az alpesi országban 60 fertőzöttről tudnak.

Spanyolországban egy 99 éves, krónikus beteg asszony a koronavírus harmadik halálos áldozata, aki egy madridi kórházban hunyt el, és halála után mutatták ki nála a betegséget. Az elmúlt 24 órában 41-gyel nőtt a regisztrált esetek száma. Eddig összesen 234 fertőzöttet jelentettek, a legtöbbet, 90-et a madridi tartományból.

Belgiumban 27 újabb megbetegedést azonosítottak, így az esetek száma 50-re nőtt az országban - olvasható a belga Közegészségügyi Szolgálat csütörtöki sajtóközleményében.

Svédországban újabb 28 ember fertőződött meg. Ezzel országszerte 94-re nőtt a megerősített esetek száma.

A skandináv országokban összesen csaknem 250 fertőzöttet tartanak nyilván.

Csehországban kiskorú fertőzött is van

Csehországban, ahol csütörtökön 12-re emelkedett az új koronavírussal fertőzött betegek száma, a kormány határozatlan időre felfüggesztette az ország repülőterei és az észak-olasz, valamint a dél-koreai repülőterek közötti közlekedést, ami hetente körülbelül 50 járatot érint. Csehországban egyébként

az egyik új beteg egy kiskorú prágai gyermek, akinek anyjánál már szerdán kimutatták a fertőzést. Mindkettőjüket kórházban kezelik.

Az iskolában, ahová a gyerek járt, egyelőre meghatározatlan időre megszakították a tanítást. A tárca közleménye szerint a betegség az összes fertőzött személy esetében eddig enyhe lefolyású, és senki sincs életveszélyben.

A LOT lengyel nemzeti légitársaság április 25-éig meghosszabbította a Varsó és Peking közötti járatainak felfüggesztését, csökkentette a Varsó és Milánó közötti járatainak számát, április 8-áig pedig felfüggesztette a Budapest és Szöul közötti járatait a járvány miatt.

Bosznia-Hercegovinában is megjelent az új típusú koronavírus, csütörtökön a boszniai Szerb Köztársaságban regisztrálták az első két esetet.

Nigéria és Szenegál után a Dél-afrikai Köztársaságban is megjelent a vírus. Indiában bejelentették, hogy a fővárosban, Újdelhiben március 31-éig bezárták az összes állami általános iskolát, Narendra Modi kormányfő elhalasztotta március végi brüsszeli látogatását.

Dél-Koreában csütörtökre 6000 fölé nőtt a fertőződöttek száma, mert az utóbbi egy napban 322 új esetet regisztráltak. A legtöbb fertőzött továbbra is a délkeleti Tegú városában van.

A Hszinhua hírügynökség csütörtökön azt jelentette, hogy a járvány eredeti gócpontjának számító kínai Vuhan városban, ahol sokáig az egészségügyi hatóságok jóformán csak a koronavírus-betegekre tudtak koncentrálni, újra figyelmet tudnak fordítani a nem koronavírusos betegekre is.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×