eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Gy. Németh Erzsébet: nincsenek zaklatószínházak

Csak a színháztörvény végrehajtási rendeletének megjelenése után kezd egyeztetést a főváros a budapesti teátrumokkal – mondta az InfoRádiónak a kultúráért is felelős főpolgármester-helyettes. Gy. Németh Erzsébet hozzátette: jelenleg felmérik az anyagi forrásaikat, hogy Budapest hány színház fenntartását tudná átvenni teljes mértékben.

Gy. Németh Erzsébet sajnálatát fejezte ki, hogy, mint fogalmazott, a kormány szeretne beleszólni az önkormányzati fenntartású színházak életébe és az igazgatók kinevezésébe, felmentésébe. Szerinte

ezt azokra az emberekre kell bízni, akiket a lakosság egy önkormányzati választás alkalmával megválasztott,

az adott önkormányzatnak, településnek a polgármesterére, illetve képviselő-testületére. „Ehhez az államnak, a véleményem szerint, semmi köze nincsen” – fogalmazott az InfoRádiónak.

A humán területekért felelős felelős főpolgármester-helyettes szavai szerint a színháztörvény elfogadását követően „elkezdődött egy gondolkodás”, azt mérlegelve, hogy mi az az anyagi forrás, anyagi lehetőség, amit a főváros a saját színházai fenntartására tudna fordítani. Az egyeztetések elkezdődtek, jelen pillanatban a hivatalon belül zajlanak, de a későbbiekben a színházak vezetésével is tárgyalóasztalhoz fognak ülni. Ám miután a törvénymódosítást rapid módon fogadtatta el a fideszes többség az Országgyűléssel, nem volt alkalmuk látni ennek a végrehajtási utasításait, illetve a kormányrendeleteket - mutatott ár a politikus. Ezeket viszont meg kell várni, mert

a törvény egy megállapodást feltételez,

kimondva azt, hogy ha bármely önkormányzat továbbra is szeretne kormányzati finanszírozást a színházfenntartáshoz, akkor annak egy megállapodást kell kötnie a kabinettel. Ám hogy ebben a megállapodásban minek kell szerepelnie, és annak alapján minek kell történnie, az még nem ismert – magyarázta Gy. Németh Erzsébet. Hozzátette: ameddig a végrehajtási utasításokat a kormány nem dolgozza ki, addig érdemben ők sem tudnak dönteni.

A főpolgármester-helyettes azt illetően viszont nem kívánt találgatásokba és „számháborúba” bonyolódni, hogy a fővárosnak hány teátrum fenntartására lenne pénze – mint ismert, jelenleg a fővárosnak 11 saját fenntartású színháza van, és ide sorolta pluszban a Centrál Színházat is, amelynek működését néhány éve privatizálta a városvezetés.

A politikus visszautasította Gulyás Gergely kancelláriaminiszter állítását, aki a közelmúltban úgy fogalmazott, hogy nem maradhat következmények nélkül, ami a Katona József Színházban történt, így utalva a szexuális zaklatási ügyre, és hogy az igazgatónak "a haja szála sem görbült" ennek kapcsán. Gy. Németh Erzsébet szerint akárki is követ el ilyesmit,

egy zaklatási ügy teljes mértékben elfogadhatatlan, de azt is annak tartja, hogy kriminalizálva lettek a színházak.

Olvasatában Gulyás Gergelynek felelősséget kellene vállalnia a kijelentésért, mert zaklatószínházak nincsenek – ismételte meg, hozzátéve: a színházakra vonatkozó törvényjavaslat már október végén készen volt, vagyis nem ezen ügy miatt készült a módosítás.

Gy. Németh Erzsébet végezetül kiemelte: a két témát külön kell kezelni. A színházigazgató az említett sajnálatos ügyet jól kezelte, emiatt pedig „Máté Gábor a Katona József színházigazgatója marad.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×