eur:
393.45
usd:
368
bux:
66304.45
2024. április 24. szerda György
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. április 18-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Gulyás Gergely: boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen

A magyar kormány továbbra sem látja a 7-es cikk szerint eljárás jogi értelmét - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 150. Kormányinfón. Beszélt arról is, hogy a 2050-re tervezett uniós klímavédelmi célok teljesítéséhez európai támogatás kell, a Gothár-ügyről pedig azt mondta, nem elfogadható, hogy az ügyről egy éve tudó igazgatónak egy haja szála sem görbült.

2019.12.12. 09:57

150. Kormányinfó

A szerda kormányülés döntéseit ismerteti Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és aktuális kérdésekre is válaszol. Kövesse velünk percről percre!

2019.12.12. 10:27

7-es cikkely miatt eljárás

A kormányülésen áttekintették az aktuális uniós ügyeket. A 7-es cikkely ügyében kedden történt meghallgatásról számolt be Varga Judit és Palkovics László. A miniszterek elmondása alapján nem látják az eljárás jogi értelmét. Boszorkányüldözés zajlik Magyarország és Lengyelország ellen, és ellentmond az uniós jogszabályoknak - mondta a miniszter. Már az eljárás megindítása is jogsértő volt. A tagállamok egy része felkészültség nélkül támadja Magyarországot. A magyar kormány érdeke a legnagyobb nyilvánosság, nem kértek zárt ülést sem. A tanács főtitkársága, a CEU egy vendégtanára szivárogtatta ki az ülésről készült jegyzőkönyvet. Még a finn elnökség is jelezte, hogy erről nem volt tudomásuk. Ehhez képest Kovács Zoltán államtitkár Twitter-posztjait büntetni kettős mérce Gulyás Gergely szerint. A magyar kormány nyilvánosságot szeretne, de a bizottságnak el kellene döntenie, hogy milyen formában zajlik az eljárás. A magyar álláspontról még ma tájékoztatják a soros finn elnökséget. Az új bizottság egy új kezdet lehetőségét hordozza magában, de ezeken a meghallgatásokon néhány tagállam képviselője Soros György által támogatott civil szervezetek megállapításait olvassák fel - közölte.

2019.12.12. 10:34

Uniós csúcs

Fontos a csütörtök-pénteki uniós csúcs, mert a kormány szeretné világossá tenni, hogy a klímakérdés ma az egyik legfontosabb kérdés, és az unió egészének mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy fenntartható legyen a földrész és a világ egésze. Az unió 2030-as klímacéljaival egyetért Magyarország, és időarányosan a kritériumokat teljesíti, vagy csak minimálisan marad el tőle. 1990 óta úgy nőtt Magyarországon a GDP, hogy az energiafelhasználás 15 százalékkal csökkent, míg a szén-dioxid-kibocsátás 32 százalékkal. A 2050-es karbonsemlegesség komoly, szinte vállalhatatlan terhet jelentene, ehhez az unió segítségére lenne szükség. Ez 50 ezer milliárd forintba kerülne Magyarország számára, ez fejenként évente 170 ezer forint terhet jelentene. A szennyező fizet elvét kell érvényesíteni, és atomenergia nélkül a klímasemlegesség nem érhető el.

2019.12.12. 10:36

Magyar adatok

A világ károsanyag-kibocsátásának 9 százaléka kapcsolódik Európához. Magyarország 32 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990 óta, ezzel az unióban a kilencedik, a kibocsátás mértéke szerint pedig a hatodik legjobb az EU-ban.

2019.12.12. 10:41

Kulturális törvény

Szerkesztőségek vélt vagy valós minisztériumi javaslatokat kész kormánydöntésként tálalnak, de ezek nagyon sok tartalommal készülnek, de ez nem garancia arra, hogy ehhez hasonló kormánydöntés születik. A benyújtott tervezet nem érinti a Nemzeti Kulturális Alapot. A színházi ügyekről közölte, hogy a Gothár-ügynek következményének kell lennie, és az nem elfogadható, hogy az ügyről egy éve tudó igazgatónak egy haja szála sem görbült. A színházaknál világossá tették, hogy a Gothár-ügy nem maradhat következmények nélkül. Ha az állami pénzekből is működik egy önkormányzati fenntartású színház, akkor az államnak szerződést kell kötnie az önkormányzattal, ez a színháznak is érdekében is áll, mert kell a hosszú távú kiszámítható működéséhez. A színházak művészeti tevékenységébe nem avatkozhatnak be, és így a színházaknak nem évente kell jelentkezniük a következő évi támogatásért.

2019.12.12. 10:46

Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa

Gulyás Gergely nem készül parázs vitára a tanács mai ülésén, azt szeretné, hogy a főváros tegye egyértelművé az álláspontját, például arról, hogy van-e kórházstop, vagy megépülhet a dél-budai szuperkórház. Az atlétikai világbajnokság ügyében nem lát kérdéseket, a fejlesztéseket két kerület és a fővárosi közgyűlés is egyhangúlag támogatta. A kormány nyitott a főpolgármester felvetéseire. A szuperkórház ügyében a tervpályázatot már kiírták, az ingatlant már megvették, az esetleges új helyszín költségeihez a fővárosnak kellene hozzájárulnia.

2019.12.12. 10:49

Duna-híd

A főváros megfontolásra érdemesnek tart más helyszínt, ezt Gulyás Gergely szakmai és nem politikai kérdésnek tartja, és nyitott a vitára.

2019.12.12. 10:51

Fővárosi egészségügyi fejlesztések

A fővárosi járóbeteg-ellátás fejlesztéséhez kért 50 milliárd forintos fejlesztés benne van a költségvetésben. Csak budapesti egészségügyi fejlesztésekre jövőre 43 milliárd forint jut.

2019.12.12. 10:52

Tb-szigorítás

Aki nem fizet hozzájárulást, csak térítés ellenében kapnak egészségügyi ellátást, és ez vonatkozik a határon túli magyarokra is. Kilenc hónap alatt 75 ezer jogosulatlan felhasználót szűrt ki a rendszer, és ez elfogadhatatlan - mondta a miniszter.

2019.12.12. 11:03

Színházigazgatók

A színházak finanszírozásáról kötendő szerződések kiterjednek majd a finanszírozás mellett az igazgató kinevezésének a jogára is, de Gulyás Gergely azt mondta, miniszteri vétójogról nincsen szó.

2019.12.12. 11:03

NKA

A Nemzeti Kulturális Alap alapvetően jól működik, nincs szükség nagy változtatásra. Kis összegekről hoz rengeteg döntést. Jogos az a felvetés, hogy nem jó, ha ugyanaz a szervezet 4-5 állami forrásból kap támogatást. Helyes lenne ezt egy csatornában kezelni - vélekedik Gulyás Gergely.

2019.12.12. 11:11

Városligeti biodóm

A hiányzó forrásról érkező információk eljutottak a kormányhoz. A kormány egyszer nettó 23, majd további 17 milliárd forintos támogatásról döntött, miközben a főváros valósítja meg a beruházást. Egyelőre várja a kormány a hivatalos értesítést, úgy tudják, hogy jövőre el kell készülnie a beruházásnak, amelyért Persányi Miklós a felelős. A kért összeget már biztosították, sőt ki is egészítették.

2019.12.12. 11:18

Vagyonnyilatkozatok

A családtagok is nyilatkozatot tesznek, csak ezek nem nyilvánosak, de a parlamenti bizottság tagjai számára hozzáférhetők, és kezdeményezhető vagyonnyilatkozati lejárás. A miniszter nem zárkózna el minden nyilatkozat nyilvánosságra hozatalától, de eddig ennek nem tették ki a családtagokat. A magyar szabályozás szigorúbb, mint az európai unió más tagállamai döntő többségében. "A bankszámlámba is betekintést engedek, ha kell" - mondta Gulyás Gergely.

2019.12.12. 11:20

Iskolai késelés

A kormány hosszan tárgyalt az ügyről, és együttérzését fejezi ki a Győrben megkéselt tanárnőnek. Az esetnek nem volt előzménye, ezért az iskolarendőrség működését áttekintik. Ha kell, szigorúbb szabályokat hoznak.

2019.12.12. 11:25

Uniós bővítés

Magyarország elkötelezett a balkáni bővítés mellett, és méltatlan, ahogy az előző bizottság eljárt Észak-Macedónia vagy Albánia ügyében.

2019.12.12. 11:30

A Fővárosi Nagycirkusz jövője

Ebben a kérdésben is a főváros álláspontját várják, a közfejlesztések tanácsában erről is megkérdezik Karácsony Gergelyt. A nagycirkusz állami fenntartású intézmény, de fővárosi területre, a Podmaniczky utca környékére tervezték az újat felépíteni. A jelenlegi helyszínen a felújítás jóval nehezebb és költségesebb.

2019.12.12. 11:33

Nemzeti alaptanterv

Még idén, a kormány következő ülésén kerül napirendre a nat tervezete.

2019.12.12. 11:34

Kórházi adósság

Először azt vizsgálják, hogy miért állt elő az adósság, és utána döntenek arról, hogy mit fizetnek ki. Az ügyben születnek még idén döntések - mondta a miniszter. Előfordulhat, hogy az idén nem rendezik az adósságot.

2019.12.12. 11:38

Rendkívüli parlamenti ülés

A bírák bérezéséről szóló javaslatot egy technikai hiba miatt nem tudták elfogadni, ezért újabb ülést kell tartani. Az elfogadott jogszabály így értelmetlen lett, ezért ezt rendezni kell, mert így az államfő vélhetően nem tudja aláírni. Ezt várják, utána derül ki, hogy mikor lehet az ülés.

2019.12.12. 11:39

Nyugdíjemelés

A döntés szerint 2,8 százalékos lesz az emelés mértéke 2020-ban, a kormány szerint ekkora lesz a pénzromlás mértéke, noha az elemzők és a jegybank ennél magasabbat jósol.

2019.12.12. 11:42

Paks

A kormány azt reméli, hogy lesz olyan időszak, amikor a jelenlegi kapacitás is rendelkezésre áll, és az új blokkok is termelnek. Ennek van is realitása, még akkor is, ha lehet némi csúszás.

2019.12.12. 11:43

Mátrai erőmű

Végleges döntés nincs róla, ez az erőmű nemzetbiztonsági okból fontos, mert az itthon bányászott lignitből csak ott tudnak energiát előállítani.

2019.12.12. 11:54

Polgári perrendtartás

A kormány azt kérte az igazságügyi minisztertől, hogy a keresetindítás feltételeinek szabályait alapjaiban tekintse át, mert könnyíteni kell a feltételein. Az elfogadott nagy kódexek többsége kiállt a próbát, de a polgári eljárásjogról szóló törvény több szabályán is módosítani kell.

2019.12.12. 11:57

Ferihegyi gyorsforgalmi út

2018 áprilisában fogadott el a felújításról határozatot, most egy megvalósíthatósági tanulmány készül, a kivitelezés 2022-ben kezdődhet, és valamikor 2024-re lehet készen a beruházás. Nemcsak az út újul meg, hanem a környező utak bekötése is elkészül, minden csomópont külön szintű lesz. A tervezett 20 milliárdos keret részben a kivitelezést is fedezi, uniós pénzt is szeretne a kormány bevonni a finanszírozásba.

2019.12.12. 12:07

Béremelések

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megerősítette, az egészségügyi béremelésről és a rendőrök, fegyveres testületek tagjainak bérrendezéséről még az időn dönt a kormány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×