INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

válás

jaczó andrás

pas

szülői elidegenítés

Van, ahol már vizsgálják válásnál a szülői elidegenítést

Van, ahol már vizsgálják válásnál a szülői elidegenítést

Romániában már kötelező vizsgálni váláskor a szülői elidegenítést, míg Magyarországon a jogszabályok erre csupán lehetőséget adnak - mondta el az InfoRádió Családi hét című magazinműsorában az Apák az Igazságért Egyesület titkára, Jaczó András.

A szülői elidegenítés (PAS) egy olyan, egyébként ma már mentális zavarként definiálható probléma, ami a válási szituációkkal lép fel leginkább; ez jellemzően a gyermek életéből való kirekesztésről, izolációról szól.

"És az ellene hangolásról.

Befeketítési hadjáratnak mondható stratégia"

- ecsetelte az InfoRádióban Jaczó András, az Apák az Igazságért Egyesület titkára.

A szülői elidegenítés egyes országokban gyermekbántalmazásnak minősül. A környező országok tapasztalatairól szólva Jaczó András elmondta, pillanatnyilag Románia helyzetéről lehet markáns példaként beszélni: nagyon komolyan veszik ezt a problémát, és nagyon komolyan vizsgálni is kell, minden egyes családbomlásos esetben.

"Nagyon komoly büntetőjogi felelősségre vonás is van ezzel kapcsolatban" - tette hozzá.

Ausztriában tavaly nyújtottak be törvényjavaslatot, így feltételezhetően ott is komolyan veszik ezt a kérdést, akárcsak távolabbra tekintve Mexikóban és Brazíliában.

Magyarországon jelenleg van egy 31/2008-as igazságügyi minisztériumi rendelet, ennek a 20. paragrafusa az, ami a PAS szindrómával foglalkozik, és - mint Jaczó András rámutat - egész pontosan úgy fogalmaz:

a szakértői vizsgálat során a szakértő a PAS szindrómát nem vizsgálja.

"Felsorolja a törvény, hogy milyen esetekben kell klinikai, gyermek- és felnőtt szakpszichológiai vizsgálatot lefolytatni. Namármost, ebből az következik, hogy vizsgálati lehetőség azért fennáll, viszont a sztenderd vizsgálatok között nem szerepel."

Ha szerinte ma

egy sima válásnál a bíró úgy dönt, hogy márpedig ő van annyira tájékozott, hogy a gyermek nyilatkozataiból felismerhetőek a PAS tünetei, ennek kizárása vagy feltárása érdekében elrendelheti a szülői elidegenítési szindróma vizsgálatát,

ehhez viszont olyan szakember is kell, kellene, aki kellőképpen felkészült ezen a területen.

Nyitókép: divorce

Kapcsolódó hang

Szülői elidegenítés - itthon nem általános a vizsgálat
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018