eur:
394.82
usd:
371.86
bux:
66396.62
2024. április 16. kedd Csongor
Virág és mécsesek a rakparton a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 30-án. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megszólalt a Viking-kapitány védőügyvédje

Tagadja a szerdai hajóbaleset gyanúsítottja, hogy az ő mulasztása okozta a tömegszerencsétlenséget. Védőügyvédje, M. Tóth Balázs beszélt a részletekről az InfoRádióban.

"Védencem őrizetben van, gyanúsítás alapján, amit közöltek vele" - fogalmazott az InfoRádióban M. Tóth Balázs, a szerdai hajókatasztrófában részt vett nagyobbik hajót vezető ukrán férfi védőügyvédje.

Az őrizetbe vett férfival kapcsolatban 72 órájuk van a hatóságoknak kezdeményezni előzetes letartóztatását.

A gyanúsítás jelenlegi szövege: vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése, ami halálos tömegszerencsétlenséget okozott.

"Védencem álláspontja az, hogy ő a vízi közlekedés valamennyi szabályát betartotta, és a terhére rótt bűncselekményt nem követte el,

ennek megfelelően a gyanúsítás, valamint az őrizetbe vétel ellen is panasszal élt" - fogalmazott M. Tóth Balázs.

Arról, hogy a kapitány szerint hogyan történt a baleset, még nem tudni, mivel a nyomozás még nem tart ott, hogy valamennyi körülmény ismert lenne. "Ezt jelenleg még a gyanúsítás sem tartalmazza, álláspontunk szerint nem is tartalmazhatja, hiszen

még csak annyi információ van, amiből szakmailag megalapozott eseménysor sem állítható fel,

és ennek megfelelően álláspontunk szerint a gyanúsításhoz szükséges alapos gyanú sem áll rendelkezésre" - tette hozzá.

Szerinte ahhoz, hogy gyanú lehessen, legalább előzetes szakértői véleményekre szükség lenne, amelyek a nyomozók álláspontját alázámasztják.

"Fontos, hogy valamennyi tény birtokában legyünk, és az alapján hajózásszakmailag megfelelő ténysor álljon rendelkezésre. Az alapján lehet a büntetőjogi felelősség irányában lépni" - tette hozzá M. Tóth Balázs.

Védencéről elmondta,

több mint 40 éve hajózik a Dunán hajóvezetőként, a dunai hajóvezetők egyik legtapasztaltabbikáról van szó;

jelenleg összetört, kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.

Előzmények

Szerda este negyed 10-kor összeütközött két hajó a Dunán a Parlamentnél: a Hableány nevű turistahajóba hátulról beleütközött egy szállodahajó, felborította, majd maga alá gyűrte. Éjjel fél 1-kor a mentőszolgálat szóvivője azt mondta, legalább 7 ember halt meg, 7 embert kórházban ápolnak, 21 embert pedig nagy erőkkel keresnek. A Dunára pontont építettek, egy búvár csütörtök este már lemerült a roncshoz, de kiemelni nagyon nehéz lesz.

Az elsüllyedt hajón 33 dél-koreai turista utazott, kétfős magyar személyzettel. A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a rendőrség kihallgatta és őrizetbe vette, majd kezdeményezte a letartóztatását. A tragédiáról két videófelvételt is közreadtak. A történteket ezekből, a hajózási adatokból és a rádióforgalmazásból, valamint a túlélők és szemtanúk beszámolóiból rekonstruálják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×