eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án. Heten meghaltak, amikor a luxushajó összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében 24-én éjszaka, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a két fős magyar személyzettel a fedélzetén.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Hajóbaleset a Dunán: őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség az ukrán állampolgárságú 64 éves odesszai férfit, és előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására.

A BRFK közleménye szerint a szerda esti tragikus baleset körülményeinek tisztázása érdekében a BRFK igazságügyi hajózási nautikai szakértő bevonásával nyomozást rendelt el.

A nyomozók szemlét tartottak, tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. A nyomozás során beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alapján felmerült a személyre szóló megalapozott gyanú, ezért

a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát a nyomozók halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A 64 éves odesszai lakost - kihallgatását követően - őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására.

Mint arról beszámoltunk, a svájci székhelyű Viking hajózási társaság száztonnás Sigyn nevű szállodahajója és a 40 tonnás Hableány sétahajó szerda este 21.05-kör ütközött össze a Margit hídnál. A Hableány fedélzetén 35-en tartózkodtak: 31 dél-koreai turista, két szintén dél-koreai idegenvezető és a kéttagú, magyar személyzet. Összesen hét embert sikerült kimenteni a vízből, közülük még egy van kórházban, több bodája eltörött, hosszabb megfigyelésre szorul. A túlélők mindannyian dél-koreaiak. Eddig 7 holttestet találtak, 21 ember - köztük a hajó legénységének - sorsáról semmit sem tudnak, nagy erőkkel folyik utánuk a kutatás.

Korábban a svájci székhelyű Viking hajózási társaság megerősítette, hogy Sigyn nevű sétahajója részese volt szerda esti budapesti balesetnek. A Viking hajóján lévők közül senki nem sérült meg. A társaság együttműködik a hatóságokkal a baleset körülményeinek kivizsgálásában - közölte a cég.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő elképzelhetőnek nevezte, hogy az előzési szabályok be nem tartása vezetett a szerda esti katasztrófához a Dunán, mint mondta

a két hajó rádiókommunikációjából sok minden ki fog derülni.

Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára arról is beszélt, hogy a Duna teljes magyarországi szakaszán közlekedő valamennyi hajó összes közlekedési tevékenységét, mozgását rögzítik a rádiókommunikációval együtt. Amint ezt a rendőrség kikéri, megvizsgálja, ki fog derülni, mi történt a baleset pillanatában.

Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke a tragédiáról napvilágra került, nem túl jóminőségű videó alapján arról beszélt az InfoRádiónak, hogy nem is kellett jelentős sérülés vagy lék a Hableányon ahhoz, hogy pillanatok alatt elsüllyedjen.

"Ha a kis személyhajó a magasabban lévő, áradás felőli pozícióban volt, akkor gyakorlatilag

az ütközés után a víz nyomása fordította be a másik, nagyobb hajó alá a kisebb hajótestet".

Az Infostart beszámolóit a szerdai dunai katasztrófáról elolvashatja ebben a folyamatosan frissülő cikkgyűjteményben.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×