eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Új problémákat vizsgálnak a Balatonnál

Ma már ott tart a tudomány, hogy egy tóból vett pohár vízből megállapítható, milyen élőlény járt arra az utóbbi napokban, sőt, az is megbecsülhető, hogy milyen populációban. A legújabb módszereket Magyarországon is kezdik bevezetni – mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Jordán Ferenc, a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója.

A tudomány mai állapotában össze lehet adni, amit egy halakkal, planktonokkal és vízkémiával foglalkozó ökológus tud, ennek segítségével pedig rendszermodelleket lehet létrehozni, amik sokkal teljesebb képet adnak – emelte ki Jordán Ferenc. A szakértő hozzátette: leírhatatlan a különbség a 10-20 évvel ezelőtti és a mostani ismeretek között.

„A molekuláris módszerek olyan eszközöket adnak a kezünkbe, amelyek ahhoz hasonlíthatók, mint amikor a mikroszkópot felfedezték”

– fogalmazott, hozzátéve: óriási mennyiségű adatot biztosítanak a környezetről, a fajok előfordulásáról, térbeli eloszlásáról, genetikai állományáról és szervezetük kémiai összetételéről.

A kaliforniai partoknál egy pohár vízből meg tudják állapítani, hogy járt-e arra az elmúlt néhány napban az adott szakaszon cápa, ha igen, milyen fajú. Lassan a populáció méretét is meg lehet becsülni. „Egyre finomabbak a módszerek, és egyre olcsóbbak” – hangsúlyozta.

A tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet profilváltáson megy keresztül – árulta el Jordán Ferenc. Szeretnék fő irányvonallá tenni a DNS-alapú, genetikai kutatásokat – tette hozzá az igazgató. Mivel az ökológiai rendszerek folyamatosan változnak, így mindent soha nem lehet tudni a Balatonról sem, mindig mások a problémák, amit meg kell érteni. Mostanában a nádasok sorsa, az új invazív fajok megjelenése foglalkoztatja leginkább a szakembereket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×