eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Elöntik az utakat a motorosok, mégsem ők csinálják a bajt

A tavasz beköszöntével egyre több motoros jelenik meg az utakon. Nekik és az autóvezetőknek is azt javasolja a szakértő - Csapó Zoltán Zsolt, a Motoros Érdekvédelmi Egyesület elnöke -, hogy időről időre frissítsék fel vezetési rutinjukat, hiszen vészhelyzetben nem mindegy, hogy a pánik vagy a tudás szegődik a közlekedő társává. .

Minden évben eljön a pillanat, amikor a motorosok "bemotorozzák" a járgányukat, vagyis először veszik el a motort. Ilyenkor a guminyomástól kezdve a motor állapotán át a fékig és az elektromos rendszerekig, alapvető tartozékokig mindent ellenőrizni kell - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Csapó Zoltán Zsolt, a Motoros Érdekvédelmi Egyesület elnöke, persze ezt a KRESZ is előírja.

"Mivelhogy megkoptak a tavalyi élmények, tapasztalatok, rutin,

érdemes kimenni egy olyan részre, parkolóba, ahol a megállást, kikerülést és minden manővert be lehet gyakorolni.

Hozzá kell szokni az új állapothoz, hogy újra két keréken vagyunk" - nyomatékosította Csapó.

Mint rámutatott, komoly mennyiségi változás állt be a motoros közlekedésben,

tíz év alatt 24 százalékkal nőtt a motorok száma Magyarországon,

és amint egyre nehezebb a városi autózás, egyre többen fogják választani a motorozást.

Szerinte az "autós-motoros konfliktus" egy régi "pejoratív berögződés", ami helyett a statisztikai adatokra érdemes nézni:

"Amikor egy autós-motoros baleset történik, akkor több mint 70 százalékban az okozó fél az autós.

Ez egy régóta érvényes szám, de valahogy senki nem foglalkozik vele" - hangoztatta. Az előítélet szerinte valahogyan abból indulhat ki, hogy motorral közlekedni dinamikusan lehet, és a motorosok nem ritkán cikáznak is az oszlopok között, de a balesetet messze inkább az autósok okozzák.

Úgy látja, a motorosok sokkal képzettebbek a közlekedéstechnikát tekintve is, hisz folyamatosan tanulnak, ezért kapacitál mindenkit, aki az utakon van, hogy vegyen részt néha egy-egy hétvégi vezetéstechnikai tréningen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×