eur:
395.5
usd:
366.67
bux:
65553.67
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

A pénzükre várnak, ezért javaslatot tettek az egészségügyi beszállítók

Amíg nincs rend a kórház-finanszírozásban, augusztusban és decemberben, tehát évente kétszer legyen konszolidáció - kérik a kormánytól a kórházi beszállítók, akik az Orvostechnikai Szövetségbe tömörültek.

Az idén megszakadni látszik az a többéves gyakorlat, hogy az év végén kórházkonszolidáció keretében rendezik az egészségügyi intézmények által felhalmozott adósságot - mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. A beszállítókat képviselő három tagszervezet levelet írt Varga Mihály pénzügyminiszternek és Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének annak érdekében, hogy a beszállítók mihamarabb hozzájuthassanak követeléseikhez.

Az OSZ főtitkára szerint

a kórházkonszolidáció rászoktatta az intézményeket, hogy az év második felében felhalmozzák a kifizetetlen számláikat.

Úgy látja,

az adósságkonszolidáció jutalmazza az adósságot felhalmozókat

és bünteti a jól gazdálkodókat.

Az OSZ javaslatai között szerepel, hogy évente kétszer - augusztus végén, majd decemberben - legyen konszolidáció, amíg nem teszik rendbe a kórházak finanszírozását.

Az elmúlt években év végére jellemzően 50 milliárd forint körüli összegre duzzadt az érintett intézmények adóssága, ennek alapján az évente kétszeri, 20-25 milliárd forintos adósságrendezéssel a kórházak beszállítóit is meg lehetne nyugtatni.

Rásky László hozzátette: a beszállítók és az állami egészségügyi intézmények közötti bizalom 2014-2015-ben bomlott meg, amikor 90 milliárd forintra rúgott a ki nem fizetett számlák összege.

A tartozás - mint a lap rávilágít - a kórházaknak is rossz, mínuszban ugyanis nem indulhatnak közbeszerzéseken.

A két megkeresett tárca egyelőre nem válaszolt a lap leveleire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×