eur:
393.18
usd:
362.58
bux:
65905.43
2024. február 29. csütörtök Elemér
Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszterjelöltje a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Kásler Miklós az egészségügyi csomag részleteiről

Jövő év elejére elkészülhet egy, a kórházak hatékonyabb gazdálkodását segítő módszertani javaslat - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós az InfoRádiónak adott exluzív interjúban elmondta azt is, hogy a kormány jelentősen emeli az egészségügyi közalkalmazottak bérét, valamint hogy elfogadták az öt népegészségügyi programot és a sürgősségi ellátásról szóló koncepciót.

Négy éves béremelési programról beszélt az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában Kásler Miklós. Mint fogalmazott, négy lépcsőben történik meg a bérkorrekció, aminek következtében

2022-re körülbelül 72 százalékkal emelkednek a fizetések az egészségügyi szférában.

"Ez vonatkozik a szakdolgozókra, a védőnőkre és valamennyi felsőfokú végzettségűre" - tette hozzá Kásler Miklós.

Az első lépcsőre 2019. július 1-jén lép a minisztérium, ekkor 8 százalékos béremelés történik.

A kórháziadósság-átvállalásról szólva elmondta, az intézmények a következő évet konszolidált állapotban kezdik. "Ugyanakkor zajlik az Emmi és a Pénzügyminisztérium közös felmérése a kórházak gazdálkodási viszonyairól, aminek a végén, remélem, módszertant tudunk váltani: amilyen deficitet a kórházak el tudnak kerülni, azt kerüljék el" - utalt arra Kásler Miklós, hogy jelenleg az állam automatikusan kifizette a kórházak minden keletkező adósságát. A módszertani javaslat jövő év elejére készülhet el.

A sürgősségi alapellátást az egészségügyi ellátás egészével, illetve az öt leggyakoribb népbetegség megelőzéséhez kapcsolódó programmal együtt formálják át.

"Elvárásunk, hogy a diagnózisnak a beteg lakóhelyéhez legközelebbi intézményben kell megszületnie. A sürgősségi ellátásnál nagyon fontos lépés lesz, hogy

létrehozunk egy irányítási egységet a kórházakban, amely szelektálja a betegeket az alapján, hogy ki milyen súlyos sérült és milyen ellátásra tarthat igényt. Nagyon sok olyan beteg jelentkezik, aki nem sürgősségi ellátást igényel.

A diszpécser központ 3 perc alatt fog mindenkit a megfelelő helyre irányítani" - ígérte Kásler Miklós.

Az öt nemzeti egészségprogram az egészségmegőrzés révén kapcsolódik az átalakításhoz.

"Az elsődleges prevenciót érvényesíteni szeretnénk az ellátórendszer minden részében, de az oktatásban is, már óvodás kortól: egészséges táplálkozás, egészséges életmód, szűrővizsgálatok daganatos és keringési betegségeknél, mentálhigiénés program és mozgásszervi betegségek, amire már a kialakulás előtt fel kell hívni a figyelmet" - mondta Kásler. Példaként felhozta,

minden óvodában ki kell alakítani egy néhány négyzetméteres kavicsos területet, ahol a gyerekek mezítláb járva kikerülhetik a későbbi lúdtalpat.

A nemzeti programok tartalmazzák a rehabilitáció különböző formáit is, és ha mindez együtt van, akkor lehet majd arról beszélni, hogy mindez mennyibe kerül.

Az összességében több száz oldalnyi dokumentumcsomag alapján szerinte meg lehet kezdeni a gyakorlati munkát.

"Rengeteg teendő van, nem az egészségügy egy-egy mozzanatához nyúlunk hozzá, hanem

tulajdonképpen az egész magyar egészségügyet alakítjuk át"

- fogalmazott az InfoRádiónak Kásler Miklós, hozzátéve, éveken keresztül több gyakorlati intézkedés várható majd, széles alapokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×