INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

hős utca

kerítés

fal

drog

kőbánya

Gyerekek és szüleik indulnak a Levelek Télapónak elnevezésű önkéntes kezdeményezés szervezésében megtartott karácsonyi ünnepségre Budapesten, a VIII. kerületi Hős utcában 2017. december 22-én. A Levelek Télapónak kezdeményezés évek óta adománygyűjtést rendez karácsony előtt, hogy szociálisan rászoruló gyerekeknek vásároljanak ajándékokat. Idén a budapesti Hős utcában élő gyerekek írhattak a Télapónak, és egyenként ötezer forint értékben kérhettek karácsonyi ajándékot. A Hős utca lakói betlehemes játékkal készültek az adományozóknak, amelyet karácsonyi ünnepségen adtak elő.

Hős utcai falügy: "reggel dolgozni megy, estére elfoglalják a lakását"

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Kőbánya polgármestere az InfoRádiónak elmondta, 2019 végére akár be is fejeződhet a Hős utca kálváriája, sportpályákat terveznek a lebontásra ítélt ház helyén. Addig azonban befalazzák, egy kapun lehet ki-be járni, de ez nem példátlan.

Mint az Infostart.hu is beszámolt róla, csütörtök este szavaztak a Hős utca 15. szám alatti társasház lakói, illetve a házban 60 százalékban tulajdonos kőbányai önkormányzat: egyetlen kapus kerítéssel és biztonsági őrökkel veszik körbe a tömböt, a változás után pedig csak komoly ellenőrzés árán lehet ki-bejutni. A határozat egy, a Hős utcai helyzetre szakosodott blogra is felkerült. A lakók jellemzően ellenezték a tervet.

A közgyűlésen megjelent egyesületi vezető, Urbanovszky Zsuzsa (Kontúr Egyesület) az Indexnek azt mondta,

a fal helyett - ami alkalmat ad visszaélésekre, hisz a biztonsági őröket megítélése szerint le lehet fizetni - rendőrségi jelenlétre és razziákra lenne szükség.

Az önkormányzat elképzelései szerint a lakók lakícmkártyával, a vendégek adataik megadásával mehetnének be a házba.

D. Kovács Róbert Antal, a X. kerület polgármestere az InfoRádiónak elmondta, a Hős utcában az elmúlt évek során tarthatatlan állapotok alakultak ki, jellemzővé vált a drogterjesztés és -fogyasztás, sokan nem érzik biztonságban magukat a háztömbben, illetve a környéken.

"Többen kérték, hogy a Hős utcai lakóingatlan, mint minden más lakóingatlan is, legyen bekerítve, hogy

az épületben a függőfolyosókon ne grasszálhassanak idegenek"

- részletezte a városrész vezetője.

Hogy fal lesz-e vagy kerítés, arról a polgármester egyértelműsítette, Kőbányán nem szokatlan a 3 méteres fallal körülvett, portaszolgálattal biztosított háztömb,

és szerinte a korábban megjelent 130 milliós bekerülési költség sem állja meg a helyét, mert 10 millió forintból meg fogják oldani a helyzetet, igaz, ebben nincsen benne a 0-24 órás portaszolgálat költsége. A társasház a rendelkezésre álló önkormányzati keretösszegből annyit fog felhasználni, amennyi szükséges.

D. Kovács elmondta azt is, hogy a társasházi közgyűlésen a lakóknak csak egy nagyon csekély hányada jelent meg csütörtök este, alig több mint tizen, miközben több százan élnek ott, illetve tulajdonosok, és önkényes lakásfoglalók is jelen vannak, a polgármester szerint a házban többségben is.

"A tisztességes emberek nem merik vállalni a véleményüket, mert folyamatos megfélemlítésnek vannak kitéve, előfordul olyan eset, hogy

valaki reggel elmegy dolgozni, este pedig már nem tud hazamenni, mert a lakását elfoglalták"

- tette hozzá D. Kovács.

Az önkormányzat most igyekszik mindenkinek arányos ajánlatot tenni lakása átvételére, de számos otthont például jelzálog vagy közműtartozások terhelnek, és semmiképpen sem akarnak "kistafírozni" olyanokat, akik illegális tevékenységeket folytatva tartják fenn magukat. Ha a helyzet rendeződik,

a Hős utca 15. szám alatti házat lebonthatják, várhatóan 2019 végére.

Kőbányán az elmúlt 8 évben közel 150 lakásból költöztettek el embereket, a telep felszámolása tehát lassan egy évtizede zajlik az egyházi karitatív szervezetekkel is összefogva.

A Hős utcai telep helyén sportpályák lesznek.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

D. Kovács Róbert polgármester
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018