eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Eldőlt, lesz-e kerítés a Hős utcai társasház körül

A Hős utca 15-ös számú társasházat kerítéssel venné körbe a kőbányai önkormányzat, erről csütörtök este szavazott a társasház.

Az önkormányzat tervei szerint csak egy kapun lehetne bemenni az utcai drogterjesztés miatt elhíresült társasházba, ott biztonsági őrök állnának, ahol regisztrálni kellene a ki- és belépőknek is. A háztömbök lakói már a hír napvilágra kerülésekor tiltakoztak a kerítés ellen.

Csütörtök estére szavazást szerveztek, amelyen az Index információi szerint a többségi tulajdonos önkormányzat képviselője a kerítés megépítse mellett, a jelenlévő lakók ellene szavaztak.

A szavazás végeredménye az, hogy megépülhet a kerítés.

A gyűlésen résztvevő Urbanovszky Zsuzsa, a Kontúr Egyesület vezetője a portálnak azt mondta, hogy a lakóknak több meglátása is volt a kerítés ellen. Szerintük a kerítés és a beléptető kapu teret enged a visszaéléseknek, le lehet például fizetni az ott 24 órás szolgálatot teljesítő biztonsági őröket.

Inkább azt javasolták, hogy a rendőrség tartson több razziát a környéken, illetve a társasház közgyűlése hatalmazza fel a rendőrséget, hogy bemehessenek a társasházak lépcsőházaiba, folyosóira. A rendőrség ugyanis azzal szokott érvelni, hogy nem mehet be magántulajdonú ingatlanokba, a lépcsőház folyosója azonban a lakók álláspontja szerint közös tulajdon.

131 millió forintos projekt

Az önkormányzat terveiben szereplő kerítés egyetlen kapuján csak az ott lakók juthatnának be lakcímkártyával, a vendégeiket pedig személyes adataik megadása után mehetnének be. A kerítés kiépítésére 131 millió forintot szán az önkormányzat, amely egyben a társasház lakásainak többségi tulajdonosa. A Hős utca hangja blogon közzétett közgyűlési határozat kilencedik pontja szerint 2019. dec. 31-i határidővel biztosítanák a kerítést a Hős utcai blokk körül.

A Hős utcai társasházak helyzete hosszú ideje rendezetlen.

  • A rossz állapotban lévő épületek, az ott nyomorban és kilátástalanságban lakó emberek helyzetének rendezésére az önkormányzat a telep felszámolásáról döntött. Erre 2,1 miliárd forintot biztosít egy kormányhatározat. (A telepet mindig szegények lakták; a Horthy-rendszerben épült létesítmény biztosított szükséglakást azoknak, akik Pest körül nyomortelepeken éltek, valamint azoknak a sokgyereks családoknak, amelyek állandó munkaviszonyt tudtak felmutatni.)
  • A bontásra váró két társasházban összesen 300 lakás van, a fele önkormányzati, a másik fele magántulajdonú.
  • A társasházban és környékén gyakori probléma a drogterjesztés és a droghasználat, illetve a telken a szemetelés miatt a patkányok elszaporodása.
  • A szegregátum helyére az önkormányzat sportkomplexumot építene.
  • A blokkot a civilek szerint is fel kellene számolni, ám az ott lakóknak emberhez méltó elhelyezést kell biztosítani, ez pedig még mindig nem megoldott.
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×