eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Gyerekek és szüleik indulnak a Levelek Télapónak elnevezésű önkéntes kezdeményezés szervezésében megtartott karácsonyi ünnepségre Budapesten, a VIII. kerületi Hős utcában 2017. december 22-én. A Levelek Télapónak kezdeményezés évek óta adománygyűjtést rendez karácsony előtt, hogy szociálisan rászoruló gyerekeknek vásároljanak ajándékokat. Idén a budapesti Hős utcában élő gyerekek írhattak a Télapónak, és egyenként ötezer forint értékben kérhettek karácsonyi ajándékot. A Hős utca lakói betlehemes játékkal készültek az adományozóknak, amelyet karácsonyi ünnepségen adtak elő.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Véget nem érő pereskedésbe torkollhat a Hős utca tragédiája

A kőbányai polgármester, D. Kovács Róbert Antal az InfoRádióban megerősítette: a bíróság hatályon kívül helyezte azt a kerületi rendeletet, amelynek köszönhetően a rendezetlen állapotok miatt a Hős utcai lakótelep köré kerítést építettek volna. 2019 végére talán történik valami.

Nem építhet kerítést a felszámolásra ítélt Hős utcai lakótelep köré a kőbányai önkormányzat, mert a Pesti Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte az erről szóló, tavaly októberben, önkormányzati többséggel elfogadott közgyűlési határozatot - írta csütörtöki számában a Népszava.

"Valóban a napokban született több bírósági döntés, a társasház által a Hős utcai lakótelep köré tervezett kerítés megépítését lakossági kezdeményezésre hatályon kívül helyezték" - kezdett a helyzet elemzésébe az InfoRádióban D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere, és azt is megjegyezte:

"nyilván a döntés nem jogerős".

Tisztázta, hogy

téves az a hír, hogy az önkormányzat épített volna kerítést az évek óta rémes állapotokat mutató épületegyüttes köré, ez a szándék a társasházé,

az önkormányzat a társasházban egyszerűen többségi tulajdonos, ma már ez a tulajdoni arány viszont már 70 százalékos.

"Ez a kerítés tízmillió forintba kerülne" - folytatta D. Kovács Róbert Antal. "A kilencezer négyzetméteres telekingatlant őrizné, függetlenül attól, hogy az épületeknek mi lesz a sorsa; nem lehet más, mint a bontás."

Az önkormányzat hosszútávú tervei között szerepel, hogy

ezen a területen játszóteret, sportolásra alkalmas felületeket hoznak létre,

hogy a környékbeli fiatalok ideszokjanak, a kerítésre pedig akkor is szükség lesz.

"Addig is azt a funkciót töltené be a kerítés, hogy az önkormányzati tulajdoni hányadot, a bontásra váró lakásokat egyrészt vagyonvédelmi szempontból vigyázzuk ilyen módon is, másrészt pedig az ott élő tisztességes embereket megóvjuk attól, hogy a telepre rossz szándékkal érkezők bármikor akadálytalanul bemehessenek a lakóterületekre, függőfolyosókra" - ecsetelte a városrész vezetője.

Mint elmondta még,

az utóbbi hónapokban azért jelentősen változott a helyzet a rendőrségnek köszönhetően, ellehetetlenült a drog- és bódítószer-kereskedelem a környéken,

ugyanakkor még mindig szlömösödött a környék, az életkörülmények nem fenntarthatók.

Hogy a bontás mikor kezdődhet, és az ott lakók mire számíthatnak a jövőjükre nézve, azzal kapcsolatban a polgármester elmondta, a tömbben 150 lakása van az önkormányzatnak, ezek nagy részét már kiürítették, lakóik elköltöztek, a magántulajdonosok jelentős részével pedig már megállapodtak, 80 tulajdonossal még tárgyalásban állnak a megvásárlásról, cseréről. Ez utóbbi lehetőség mindenki előtt adott - nyomatékosította D. Kovács Róbert Antal.

"Aki nem partner a megoldásban, annak az esetében el fogunk jutni a kisajátításhoz, négy lakás esetében a kormányhivatalnál már megtartották a tárgyalásokat erről, ezek a lépések bírósági ügyekhez is vezethetnek"

- fűzte még hozzá.

Az ügy lezárása szerinte ez év vége táján reális.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×