eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Gál Csilla a gyermekét fogja salgótarjáni otthonában 2018. szeptember 27-én. A 11 éves Rett-szindrómás kislány teljes ellátásra szorul. A kormány konzultációsorozatot indított az otthonápolás megbecsüléséről, célja, hogy javítsa az e tevékenységet végzők helyzetét.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Döntött az ápolási díjak emeléséről a kormány

Megemeli az ápolási díjak összegét a kormány 2019-től - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az InfoRádióban. Novák Katalin hozzátette: a jövő évben mintegy 15 milliárd forintos költségvetés áll rendelkezésre, amely összeg a következő években tovább emelkedhet.

Szerdán döntött arról a kormány, hogy azoknál a családoknál, akiknél tartósan beteg, illetve önellátásra képtelen gyermek él, és a szülők gondoskodnak róla, gyermekápolási díjat vezetnek be.

Ennek összegét jövő januártól egységesen 100 ezer forintban határozták meg

– közölte az InfoRádióval az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin kiemelte: ez a mostani háromszorosát jelenti. A díjat utána évente ütemezetten úgy emelik meg, hogy az összege 2022-ra elérje az akkori minimálbér összegét – tette hozzá.

Ahol több beteg gyermeket is gondoznak, a szülők másfélszeres díjat kapnak – közölte az államtitkár.

Azok, akik nem a gyermekeikről gondoskodnak, hanem más közeli hozzátartozót ápolnak, szintén emelést kapnak:

januártól 15 százalékkal, majd a következő három évben évente 5-5 százalékkal nő a támogatás

– fejtette ki.

Összesen 50 ezer családot érint a döntés, ezek közül 17 ezerben van önellátásra képtelen beteg gyermek. Az intézkedésre a jövő évi büdzsében 15 milliárd áll rendelkezésre – közölte Novák Katalin.

Az otthonápolás ügyében civil szervezetek több alkalommal is tüntettek, a díj emelését és a tevékenység munkaviszonyként való elismerését követelve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×