INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

novák katalin

emmi

csok

nyugdíjprémium

aréna

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár megnyitja az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által szervezett Családnak lenni című konferenciát az Országház felsőházi termében 2018. május 17-én. A rendezvényen a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság a családok érdekében végzett munkásságáért Pro Familiae Hungariae díjjal tüntette ki Novák Katalint.

Novák Katalin: még idén dönthet a kormány a csok változásairól

InfoRádió

Már 90 ezer család vette igénybe a csokot – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin azt is elárulta, megvannak az idei nyugdíjprémium kifizetési napjai.

Eddig összesen 90 ezer család vette igénybe a csokot, a családi otthonteremtési kedvezményt annak 2015-ös indulása óta – mondta Novák Katalin. Az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kiemelte: még soha nem volt olyan lehetőség, hogy a gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülő is igénybe vehesse a programot. Az igénylők 12 százaléka egyszülős család.

A csok felhasználási területén még mindig van mozgástér – mondta Novák Katalin. A tetőtérbeépítéseknél, a felújításoknál és a kétgyermekesek fokozott támogatásánál még van lehetősége intézkedni a kormánynak – jegyezte meg.

„Még mindig vannak olyan pontok, ahol megítélésem szerint bent maradt néhány észszerűtlen szabályozási elem”

– fogalmazott.

Az államtitkár hangsúlyozta: a cél továbbra is a családot tervező vagy gyermeket nevelő szülők támogatása. Az 5000-es lélekszámnál kisebb falvak támogatási programjának egyik fontos eleme lesz a csok kibővítése – tette hozzá Novák Katalin. Mint mondta, nem több pénzt kapnak, akik ilyen településen vásárolnának ingatlant, „inkább azt mondanám, hogy egy más típusú konstrukció, ami számukra létre fog jönni”.

A kormány várhatóan még idén dönt a csok változásairól

– tájékoztatott az államtitkár.

A javuló gazdasági teljesítményből nemcsak az aktívkorú lakosságnak, hanem a nyugdíjasoknak is részesülnie kell – mondta a család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár. Tájékoztatása szerint a nyugdíjprémiumot a kormány most nemcsak a nyugdíjasoknak, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek, tehát összesen mintegy 2,5 millió embernek adja. November 12-én utalják át az összeget annak, aki ilyen formában szokta kapni a nyugdíjat, a posta pedig november 15-én kezdi meg a kézbesítést – tette hozzá Novák Katalin.

Az államtitkár beszélt a gyodról, azaz a gyermekek otthongondozási díjának bevezetéséről is. Ápolási díjat jelenleg Magyarországon majdnem 50 ezren kapnak. Január elsejétől az a 17 ezer ember, aki tartósan mozgáskorlátozott gyermekéről gondoskodik, egységesen bruttó 100 ezer forintos ellátást kaphat.

„Itt a minimálbér lesz az az összeg, ami méltányos lesz ezeknek a családoknak”

– fogalmazott. Első körben egy nagyobb emelést terveznek, majd három kisebb lépésben növelik az összeget, így a juttatás mértéke 2022-re eléri az akkori – jelenleginél magasabb – minimálbért.

A közeli hozzátartozójukról gondoskodók pedig a jelenlegihez képest 30 százalékkal nagyobb összeget kaphatnak 2022-ig. Első körben január elsejétől lesz egy 15 százalékos emelés, majd fokozatosan 5-5 százalékkal növekszik a díj.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Novák Katalin a csokról
 
Novák Katalin a nyugdíjprémiumról és a gyodról
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018