INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

ápolási díj

támogatás

kormánydöntés

Emelt ápolási díj: csak félig elégedettek az érintettek

Emelt ápolási díj: csak félig elégedettek az érintettek

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Hiába biztosítottak lehetőséget másfél éven át az érdekképviseleteknek arra, hogy szakmai ajánlásokat tegyenek a díjemeléssel kapcsolatban, a bejelentésről csak a sajtóból értesültek.

Üdvözli a kormány ápolásidíj-emeléséről szóló bejelentését az ezért küzdő hat országos érdekképviselet, de nem ért egyet azzal, hogy a díjemeléssel különbséget tesznek ápolt és ápolt személy között. Véleményük szerint

az ellátási szükségletnek kell meghatároznia a díjszabást

- fogalmazott az InfoRádióban Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke.

"A 15 milliárdos költségvetési fedezet már érdemi előrelépés" - fogadta a döntést az érdek-képviseleti vezető. Azzal viszont nem tud egyetérteni, hogy bár a bejelentés alapján vélhetően 50 ezer forintos emelést kapnak a 18 év alatti gyermekeket nevelő családok, a többiek viszont csak 15 százalékos emelést kapnak, ami azt jelenti, hogy

ha egy ápolt elmúlik 18 éves, jelentősen csökken az utána járó támogatás.

Az érdekvédők tovább küzdenek azért is, hogy mindenki az állapotának megfelelő szakmai segítséget kapja, hiszen ha például egy mozgásában akadályozott tornáztatásban részesül, azt később majd nagyobb eséllyel lehet könnyebben megemelni otthon.

Az érdekképviseletek és a kormány között tavaly március óta zajlottak az egyeztetések, hogy rendezzék az ápolási díjban részesülők ügyét, ám mint Kovács Ágnes elmondta, arról csak a sajtóból értesültek, hogy a szerdai kormányülésen már döntöttek is az ápolási díjjal kapcsolatos intézkedésről.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Ápolási díj: félig tele pohár - Kovács Ágnes
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018