eur:
392.61
usd:
365.33
bux:
66580.8
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Otthonápolási díj: emelt a kormány, de kritikát is kapott

Új jogosultságokat vezetett be és emelte az ápolási díj összegeit a kormány A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke bár elismeri a növekmény mértékét, úgy véli, az emelést másként kellett volna végrehajtani.

A kormány idén január 1-jétől új kategóriaként a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók számára bevezette a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege havi bruttó 100 ezer forint, és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható - mondta az InfoRádiónak az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hozzátette, ezt az új juttatást a járási hivatalok állapítják meg január 15-éig, és február 5-én folyósítják először a mintegy 17 ezer család számára.

"A következő években, 2022-ig folyamatosan emelkedni fog, egészen az akkori minimálbérnek a szintjéig. Mindenki más is többet kap - azok is emelésben részesülnek, akik nem a gyermeküket ápolják otthon. Számukra idén 15 százalékos az emelés, a következő években pedig 5-5-5 százalékos" - ecsetelte Rétvári.

Az elmúlt években az alap és emelt összegű

otthonápolási díj mellé a kormány bevezetett egy kiemelt kategóriát, amely azoknak a családoknak segített leginkább, ahol súlyos állapotú, önellátásra képtelen gyermekeket nevelnek. Ebben a kategóriában 58 százalékos emelés történt.

Emellett 50 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést állapítottak meg azoknak, akik legalább 20 évig a gyermeküket otthon ápolták, és az emelt vagy a kiemelt ápolási díjra voltak jogosultak. Esetükben szolgálati időnek számít az ápolási díjra való jogosultság.

A beteg állapota alapján szerettek volna emelést

Bár elismeri az emelés mértékét, elkapkodott kormányzati döntésnek tartja az ápolási díj emelésének rendszerét a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke, Kovács Ágnes.

"Az ápolási díj összege még mindig kritikán aluli, és nem mondhatjuk azt, hogy érdemi változás történt. Nem vettem volna külön az ápolási díjban részesülők közösségét, mert nem az számít, hogy az édesanya vagy más családtag ápolja az érintettet, hanem

az érintett állapota határozza meg, hogy milyen ápolási szükséglete van"

- hangsúlyozta az InfoRádiónak, hozzátéve, hogy szerinte ezen állapot alapján kellene meghatározni az ápolási díj összegét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×