INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

honvédkórház

magyar orvosi kamara

éger istván

egészségügy

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ és az Állami Egészségügyi Központ épületegyüttese a főváros XIII. kerületében, a Pap Károly utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!

A Honvédkórházban tapasztalható jelenség nem egyedi - állítja az orvosi kamara elnöke

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Nyílt levélben sürgetett intézkedéseket a Honvédkórház sürgősségi osztályán tapasztalható állapotok miatt az orvosi kamara budapesti szervezete. A kamara elnöke szerint az egész országban nagyobb béremelésekre lenne szükség, hogy vissza lehessen csábítani az állami szektorba a szakembereket.

A Honvédkórházban kialakult helyzet miatt nyílt levelet írt a Budapesti Orvosi Kamara a honvédelmi miniszternek, az egészségügyért felelős miniszternek és a főpolgármesternek. Ebben azt kérik, hogy nagyon sürgős intézkedésekkel tegyék biztonságossá az adott egészségügyi szolgáltató működését, mert a jelenlegi megoldások sem a személyi sem a tárgyi feltételeket nem biztosítják ahhoz, hogy orvosaink szakképesítésüknek megfelelő munkakörben, megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett végezzék felelősségteljes munkájukat és ez a betegek ellátását is veszélyezteti.

A fővárosi területi szervezet szerint

nem lehet megoldás ebben a helyzetben az, hogy a sürgősségi ellátáshoz szükséges szakképzettséggel és tapasztalattal, gyakorlattal nem rendelkező orvosokat más osztályok működésének a rovására átirányítsanak.

Mint írják, a betegút szervezetlenségének megszüntetésére van szükség, ami miatt sürgősségi ellátásra jelentkeznek olyan betegek, akiknek ellátása más betegutat igényel. Emellett fontos lenne az aggódó hozzátartozók tájékoztatásának megszervezése, az egészségügyi dokumentáció vezetésének megszervezése, korszerű adatrögzítési feltételek biztosításával, megfelelő számú szakdolgozó és más kisegítő személyzet biztosítása, továbbá az ellátandó betegszám meghatározása a rendelkezésre álló személyi és tárgyi feltételekhez igazítottan.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy látja, hogy a Honvédkórházban tapasztalható jelenség már nem egyedi, Éger István szerint a sürgősségi ellátásban több helyen is problémák vannak. Hozzátette, nagyon helyes, hogy a budapesti szervezet jelezte a gondokat.

Nagyon sürgősen kellene komoly emberi erőforrás-intézkedéseket hozni,

vagyis folytatni a bértárgyalásokat és a korábban megkezdett bérfejlesztést – emelte ki Éger István.

A kamarai elnök szerint

a tárgyi feltételek hiánya sokkal kisebb gond, illetve sokkal kevésbé igaz, mint a személyi feltételeké.

„Sok tartalék van a rendszerben, vissza lehet csábítani ezeket az embereket, a szakdolgozókat a kereskedelemből, a szakorvosokat a magánegészségügyből és külföldről a megfelelő bérezéssel” - fejtette ki.

Éger István szerint van mit tenni, ezt jelzi, hogy itthon a gyógyító-megelőző kassza részesedése GDP-arányosan 2,94 százalék, míg Európa-szerte 8 százalék körüli. Az elnök múlt héten több kormánytaggal is egyeztetett a helyzetről, és reméli, hogy megindulnak a tárgyalások a kabinet és a szervezetek között.

Az InfoRádió megkereste az érintett tárcákat, de egyelőre nem kapott választ.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Kapcsolódó hang

Éger István
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018