eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma
Vallorbe, 2018. április 6.Nőstény barnamedve a bocsával a JuraParc állatparkban, a nyugat-svájci Vallorbe közelében 2018. április 6-án. (MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)
Nyitókép: JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Ha jön a medve, ne szelfizzünk vele

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága lakossági fórumot tartott, ahol a medvékkel kapcsolatos tudnivalókról hallhattak a részvevők, például arról is, hogy mit tegyünk, és mit ne, ha jön a medve.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának pétervásárai fóruma egy sorozat első állomása volt - írja a Heol.hu. Azért indították a sorozatot a szakemberek, mert már szinte heti gyakorisággal vannak medvével kapcsolatos megfigyelések, egyre több jel kerül fel az állatok mozgását dokumentáló térképekre.

A fórumon elhangzott, hogy már 2010 környékén rendszeresen feltűntek a medvék az országban, ez azt jelzi, hogy a barnamedve jelenléte viszonylag tartós.

Territóriumuk jelentős része Szlovákiában van, de egy kicsi átlóg belőle Magyarországra, és noha láttak már boccsal is medvét, szaporodásuk itt még nem biztos.

2017-18-ban már jóval nagyobb területről jöttek be megfigyelési adatok mint korábban. Azek szerint az információk szerint idén nyáron legalább 4-5 medve volt Magyarország területén.

Mit tegyünk, ha összefutunk velük?

Arról is szó esett a lakossági fórumon, hogy a medvéket miként tarthatjuk távol magunktól, ha az erdőben kirándulunk. Fontos, hogy ne hagyjunk hátra ételmaradékot, ne szemeteljünk, amikor kirándulunk.

Ha megjelennek, medvecsengővel, medvespray-vel, zajcsapással "elkergethetjük" őket, de ha már a közelünkben van a nagyvad, nem szabad lazán venni a helyzetet.

Korábban már írtunk róla, hogy mit NE csináljunk, ha ott a medve.

Magos Gábor, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságánanak osztályvezetője szerint farkas is van a területen, de a medve és a farkas is szigorúan védett állat, így a zavarásuk, kilövésük bűncselekmény.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×