eur:
394.94
usd:
363.24
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A pécsi álletkert új, Nikoláj nevű hatéves barna medvéje (Ursus arctos) 2016. október 20-án.
Nyitókép: Sóki Tamás

Ez a medve nem az a medve, de hol jár a híres mackó?

A sajókeresztúri játszótéren és a miskolci autóúton ugyanaz a medve kószált. Ez a medve azonban nem azonos a korábban az országot átszelő nőstény medvével. A mostani egyed valószínűleg egy boccsal érkezett. A részletekről Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park igazgatóság kommunikációs osztályvezetője beszélt.

Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park igazgatóságának kommunikációs osztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a Sajókeresztúr határában látott medve nem az a medve, amelyet ők engedtek el a múlt héten, hiszen felvételekből jól látható, hogy

ez a medve egy jóval nagyobb példány.

Ráadásul az is valószínűsíthető, hogy egy kis bocs is van vele. Nagy Júlia azt is elmondta, hogy ez lehetett az a medve, amit Miskolcon észleltek, a József Attila úton.

"A későbbiekben ugyanennek a medvének a nyomát próbáltuk követni: Felsőzsolcán fordult elő, később pedig Mályi határában észlelték. Jelenleg azt kutatják a kollégák, hogy melyik irányban indulhatott tovább" - mesélte az osztályvezető.

Ne szelfizzünk a medvével!

Nagyon fontos, ha medvét látnak, azonnal jelentsék be a Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti telefonszámán, vagy a 112-n, hogy a kollégák ki tudjanak menni - hangsúlyozta Nagy Júlia.

  • Ne kezdjünk el udvarolni neki.
  • Ne fordítsunk hátat neki.
  • Ne szelfizzünk vele.
  • Ne kezdjünk el kiabálni vele.
  • Ne nézzünk a szemébe,
mert ez agresszivitást válhat ki belőle.

Ha esetleg két lábra áll, feküdjünk le és védjük a fejünket, ne emelkedjünk magasabbra, mert attól csak megijed, és támadhat - tanácsolta az osztályvezető. Ha pedig még kellő távolságban vagyunk tőle, fogjuk menekülőre.

Tervek

Nagy Júlia szerint

a medve későbbi sorsa attól függ, hogy fog viselkedni. Ami számukra nagyon fontos, hogy a medve, és a helyi lakosság is biztonságban legyen.

Túlszaporodó szlovákiai medveállomány

Valószínűleg mostanra nőtt akkorára a medvepopuláció Szlovákia területén, hogy újabb élőhelyeket keresnek a medvék maguknak, és Magyarország van legközelebb hozzájuk, ezért indultak el ebbe az irányba - vélte Nagy Júlia.

2016 márciusában 2235 medve élt Szlovákiában, amelyből 16 elpusztult, 18-at pedig vadászok lőttek le. A farkasok valamivel többen, 2540-en voltak, 47-et vadásztak le, és hat pusztult el - írja a parameter.sk.

2016-os erdőgazdálkodásról szóló jelentésben a minisztérium leszögezi: "A medve- és farkasállomány szabályozása is szükséges, és nem csak a vadállományban okozott tetemes anyagi károk miatt, hanem azért is, mert bizonyos területeken túl nagy koncentrációban jelennek meg az említett nagyragadozók."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×