eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Új felfedezés az agykutatásban - ismeretlen területeket tártak fel

Amerikai kutatók korábban ismeretlen csatornákat fedeztek fel az agy és a koponya között. A járatokon azon immunsejtek közlekednek, melyek az agy szöveti károsodásaira adnak reakciót. 

Idegtudósok egy csoportja felfedezte, hogy egy bizonyos fehérvérsejt-típus korábban ismeretlen csatornákon át közlekedik a koponyában található csontvelőüregek és az agyhártya külső rétege között – számolt be az IFL Science.

A kutatás arra mutat rá, hogy

a koponyacsont saját csontvelő állományában is vannak olyan immunsejtek, amelyek helyben képződnek

– mondta Dénes Ádám, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet neuroimmunológiai kutatócsoportjának vezetője.

"Ezek kisebb mennyiségben vannak jelen, mint egy nagy csöves csontban, ahol a csontvelő mennyisége sokkal nagyobb, és ha van egy agyi sérülés - a kutatásban egy stroke-modellt és egy agyhártyagyulladás-modellt használtak -, akkor a sejtek nagy része a koponyacsont csontvelőállományából jön speciális csatornákon keresztül, amelyek ezt a koponyacsont-csontvelői állományt összekötik az agyhártyákkal. A kutatók ennek mutatták meg a funkcionális szerepét, illetve azokat az anatómiai struktúrákat, amelyek eddig nem voltak ismertek, és összekötik ezt a koponyacsonti-csontvelőt az agyhártyák terével" - magyarázta a szakértő.

A felfedezés jelentősége az lehet, hogy megmutatja azt az anatómiai és funkcionális struktúrát, amelyen keresztül a keringésben lévő immunsejtek, illetve azok, amelyek aztán a koponyacsont csontvelőállományába kerülnek, kommunikálhatnak az agyi gyulladásos sejtekkel, illetve az ott lévő immunkompetens sejtekkel - mutatott rá a kutató.

"Gyulladás, fertőzés, agyi sérülés, neurotikus degeneratív állapotok esetén a koponyacsontban levő sejtpopulációk direktben kommunikálhatnak az agyi állományban lévő sejtekkel, illetve maguk

a sejtek bevándorolhatnak és ott gyulladásos folyamatokban részt vehetnek, és akár sérülést is okozhatnak"

- tette hozzá Dénes Ádám.

Bár a szakértőknek még sok vizsgálatot kell elvégezniük, hogy megértsék a most felfedezett csatornákat, az egészen biztos, hogy a járatok nagyon fontos szerepet játszanak az agy egészségének megőrzésében. A kutatók következő célja az, hogy felderítsék, milyen feladat hárul a csatornákra az agyvérzés, a magas vérnyomás és a demencia kezelésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×