eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Sok gyakorlati nehézség van a háziorvosok rendelési idejével kapcsolatban

Főleg a helyettesítések miatt válhat az alapellátásban dolgozó orvosok rendelési ideje nehezen követhetővé - mondta az Inforádiónak Papp Magor házirorvos. Előfordul olyan is, hogy a kiírt rendelési időben a háziorvos nem jelenik meg, vagy nem egyértelmű, mikor rendel - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Sok helyen pedig nincs nappali ügyeleti ellátás, ami miatt a háziorvosok egyszerre rendelnek és ügyelnek is - véli a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója.

A NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, egykori OEP) szerződése a háziorvosi szolgálatnak legalább 15 órás heti munkavégzést ír elő - mondta Papp Magor háziorvos. A munkaidőt a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának is szükséges bejelenteni, ezen kívül pedig még szerződést kell kötni az önkormányzattal is.

"Ezek jól vázolják azt, hogy bonyodalmas a helyettesítést megszervezni és adminisztratívan bejelenteni.

Sokszor a helyettes háziorvos időbeli kapacitása dönti el, hogy a helyettesítés alatt mikor tud a rendelés megvalósulni"

- emelte ki a háziorvos. Az is nagyon bonyolult, hogy melyik szerv ellenőrzi, hogy a háziorvosok mikor és hogyan dolgoznak. Jelenleg az ANTSZ, a jelenleg kormányhivatal, a NEAK, és az önkormányzat is tud ellenőrizni, és az ellenőrzés gyakori - mondta Papp Magor.

"A NEAK-al kötött szerződés legalább napi három órás rendelési időt ír elő, de ennek a többszörösét, öt-hat-hét órát is igénybe vehet az a betegmennyiség, aminek a ellátását el kell végezzük.

Aki a rendelési időben érkezik, el kell látnunk" - hangsúlyozta a háziorvos, aki elmondta azt is, hogy a jogszabályokat a rendelési idő változásához és a helyettesítés bejelentésének elvállalhatóságához kellene igazítani.

Helyettesítés

"Kapunk egy havi finanszírozást a NEAK-tól, és abból ki kell kalkulálni a működés kereteit és a fizetéseket. Ugyanakkor a szabadság idején helyettesítő kollégát ki kell fizetni, ezért szokott gyakran előfordulni, hogy oda-vissza helyettesítik egymást a kollégák. Ilyenkor lehet változás a rendelési időkben. A betegek részéről viszont érhető az, hogy ők pedig szeretnék előre tudni, hogy mikor tudnak egy-egy szolgáltatáshoz hozzáférni.

Nagyon sok kolléga az interneten publikálja a rendelési időt és annak módosulását"

- mondta. Az InfoRádió értesülései szerint előfordul, hogy a kiírt rendelési időben a háziorvos nem jelenik meg pontosan, vagy nem egyértelmű, mikor rendel.

A rendelési időben a törvény szerint ott kell lenni

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is ismeri a problémát, de szerinte ennek nem lenne szabad előfordulnia.

A leírt jogszabályok és rendeletek szerint a rendelési időben az orvosnak ott kell lenni a rendelésen. Ez alól

kivétel, ha ki kell menni egy súlyos esethez - ma már egyre kevesebb szükség van rá, hiszen a sürgősségi ellátás a legtöbb helyen működik 0-24-ben -, vagy ha helyettesítés van más időben, amit viszont előre ki kell írni

- mondta Póta György.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt is jelezte, hogy a felnőttellátásban szinte minden orvos négy órát rendel egy nap. A házi gyerekorvosi rendszerben előfordul, hogy 2,5-3 órákat rendelnek, tehát nem tartják be mindenhol a négy órás rendelési időt.

"Ez mindig a helyi ANTSZ kontrollkörébe tartozik, ők adják ki a működési engedélyt, és abba bele kell írni a pontos rendelési időket. Ha ők ezzel nem értenek egyet, akkor nem adnak működési engedélyt. Ha kiadták, akkor pedig elfogadták a kiírt rendelési időt, amelyet

minden körülmények között be kellene tartani"

- emelte ki. A lényeg tehát az, hogy lehet eltérő rendelési idő orvosonként, csak világosan fel kell tüntetni azt. A felnőtteknél majdnem mindenhol 8-12-ig, és délután vagy 3-tól 7-ig, vagy 4-től 8-ig rendelnek - mondta.

Hiányzik a nappali ügyelet és a szabályozást is pontosítani kell

Sok helyen nincs nappali ügyeleti ellátás, emiatt fordul elő, hogy a háziorvos sürgős esetek miatt megszakítja a rendelést - véli a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója. Békássy Szabolcs szerint hogy ezt elkerüljék, pontosabban kellene szabályozni a rendelkezésre állási időt is.

Az ügyeleti szolgáltatás hétköznapi elérhetősége nagy különbségeket mutat, holott az alapellátási törvény meghatározza, hogy a rendelési feladatok rendelési időn túli ellátására az önkormányzatoknak ügyeleti szolgálatot kellene biztosítani. Ez azonban gyakran nincs, és ilyenkor a háziorvost riasztják, aki tehát ilyenkor egyszerre rendel és ügyel is.

"Küzdünk ez ellen, szerintünk ez szakmailag nem elfogadható. Elengedhetetlennek tartjuk annak szabályozását, hogy az ügyeleti ellátás ténylegesen kinek a kompetenciájába tartozik" - fejtette ki Békássy Szabolcs.

Javasolják az ügyeleti szolgáltatás egységes elérhetőségét, valamint jogszabályban meghatározni azt, hogy mi számít rendelési időnek és rendelkezésre állási időnek.

A háziorvosi rendelési időt a jogszabályok hetente legalább 15 órában, naponta legalább 2 órában szabják meg. Ezen túl egy úgynevezett rendelkezési időt definiálnak, de ennek pontos szabályait nem határozták meg egyértelműen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×