eur:
388.66
usd:
361.64
bux:
68884.79
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: divany.hu

Se puszi, se érintés - mégis lehet családbarát a börtön

Gyermeknap alkalmából a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai épületében bemutatták a családbarát látogatóhelyiséget. Ilyen barátságos szobák kialakítását az ország összes börtönében tervezik.

Mint ahogy az egész társadalom bármely szegletében, úgy a börtönben is nagyon fontos szerepet töltenek be a gyermekek - mondta Orosz Zoltán, a Fővárosi Büntetésvégrehajtási Intézet szóvivője.

"Az elítélteket legjobban a gyermek távolléte viseli meg.

Tudják azt, hogy ilyenkor valamilyen szinten elveszítik a családfenntartó szerepet, amit azt megelőzően betöltöttek" - emelte ki a szóvivő, aki hozzátette azt is, hogy a fogvatartottaknak biztosítják a kapcsolattartást a jogszabályban meghatározott módon.

"Ha valaki már enyhébb kategóriában tölti a büntetését, annak több látogatófogadás is járhat, ezért is gondoltunk arra, hogy két évvel ezelőtt megkezdjük a börtönökben a családbarát látogatóhelyiségek kialakítását.

Ez most már a börtönök többségében megtalálható, a közeljövőben pedig valamennyi börtönben kiépítjük, folyamatban van a helységek kialakítása"

- mondta.

Családbarát helységek felépítése, látogatás

Épp elég rideg és ijesztő egy börtön, főleg egy gyermek számára. Ezért a látogatóhelység egy gyerekszobára hasonlít, nem pedig börtönre. Gyerekek által rajzolt képek lógnak a falon, gyermekjátszó szőnyeg, kis asztalok, székek is vannak, ahol tudnak játszani a gyerekek, ezáltal talán kevésbé rémisztő számukra a látogatás.

"A látogatás ideje másfél óráig terjedhet, de

az általános látogatófogadás során a fogvatartottak nem érintkezhetnek semmiféle módon a hozzátartozókkal, így a gyermekekkel sem"

- hangsúlyozta a szóvivő. Viszont sok olyan rendezvény van - tette hozzá, amely során már a testi kontaktus is megengedett.

"Ilyen mondjuk a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben kéthavonta megrendezésre kerülő családi istentisztelet. Nagyobb ünnepek alkalmával pedig jutalomként a fogvatartottak kaphatnak plusz beszélőt, plusz látogatófogadást, ilyenkor szintén megengedett az érintkezés" - mondta.

Egy gyermek számára nehezen feldolgozható, hogy látja az édesanyját, vagy édesapját, de nem ölelheti, nem puszilhatja meg.

"Ha ilyet szeretne a gyermek, akkor azt a megfelelő eszközökkel meg kell akadályoznunk a biztonság fenntartása miatt" - summázott Orosz Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×