INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

büntetés-végrehajtás

gyermeknap

fogvatartott

családbarát

gyerek

Se puszi, se érintés - mégis lehet családbarát a börtön

Se puszi, se érintés - mégis lehet családbarát a börtön

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Gyermeknap alkalmából a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai épületében bemutatták a családbarát látogatóhelyiséget. Ilyen barátságos szobák kialakítását az ország összes börtönében tervezik.

Mint ahogy az egész társadalom bármely szegletében, úgy a börtönben is nagyon fontos szerepet töltenek be a gyermekek - mondta Orosz Zoltán, a Fővárosi Büntetésvégrehajtási Intézet szóvivője.

"Az elítélteket legjobban a gyermek távolléte viseli meg.

Tudják azt, hogy ilyenkor valamilyen szinten elveszítik a családfenntartó szerepet, amit azt megelőzően betöltöttek" - emelte ki a szóvivő, aki hozzátette azt is, hogy a fogvatartottaknak biztosítják a kapcsolattartást a jogszabályban meghatározott módon.

"Ha valaki már enyhébb kategóriában tölti a büntetését, annak több látogatófogadás is járhat, ezért is gondoltunk arra, hogy két évvel ezelőtt megkezdjük a börtönökben a családbarát látogatóhelyiségek kialakítását.

Ez most már a börtönök többségében megtalálható, a közeljövőben pedig valamennyi börtönben kiépítjük, folyamatban van a helységek kialakítása"

- mondta.

Családbarát helységek felépítése, látogatás

Épp elég rideg és ijesztő egy börtön, főleg egy gyermek számára. Ezért a látogatóhelység egy gyerekszobára hasonlít, nem pedig börtönre. Gyerekek által rajzolt képek lógnak a falon, gyermekjátszó szőnyeg, kis asztalok, székek is vannak, ahol tudnak játszani a gyerekek, ezáltal talán kevésbé rémisztő számukra a látogatás.

"A látogatás ideje másfél óráig terjedhet, de

az általános látogatófogadás során a fogvatartottak nem érintkezhetnek semmiféle módon a hozzátartozókkal, így a gyermekekkel sem"

- hangsúlyozta a szóvivő. Viszont sok olyan rendezvény van - tette hozzá, amely során már a testi kontaktus is megengedett.

"Ilyen mondjuk a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben kéthavonta megrendezésre kerülő családi istentisztelet. Nagyobb ünnepek alkalmával pedig jutalomként a fogvatartottak kaphatnak plusz beszélőt, plusz látogatófogadást, ilyenkor szintén megengedett az érintkezés" - mondta.

Egy gyermek számára nehezen feldolgozható, hogy látja az édesanyját, vagy édesapját, de nem ölelheti, nem puszilhatja meg.

"Ha ilyet szeretne a gyermek, akkor azt a megfelelő eszközökkel meg kell akadályoznunk a biztonság fenntartása miatt" - summázott Orosz Zoltán.

Nyitókép: divany.hu

Kapcsolódó hang

Gyermekek a börtönökben
 
Gyermeknap a börtönben
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018