eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mi lesz Budapest sorsa? – hetilapszemle

Ugyan más megvilágításból, de a Figyelő és a Heti Válasz is foglalkozik Budapest lehetséges jövőjével. A HVG pedig a feltétel nélküli alapjövedelemről közöl összeállítást.

A Figyelő a Miniszterelnökség leendő miniszterével készített interjút, aki kinevezéséről, a kormányzati struktúráról, a fővárosról és az EU-s kihívásokról is beszélt. Gulyás Gergely szerint az önkormányzati törvény módosításáról semmilyen javaslat nincs az asztalon, tehát a kétszintű budapesti városvezetés és a választási szabályok adottak. A politikus szólt még arról is, hogy milyen szerepe lesz Orbán Balázsnak, mint parlamenti államtitkárnak, és milyen feladatai lesznek a Budapest-államtitkárságnak.

A Heti Válasznak nyilatkozó Gerő András a széttagolt főváros újraegyesítését és a széttartó állami fejlesztéseket összehangoló kormánybiztosság felállítását javasolta. A történész visszatérne az 1872 és 1950 között működő rendszerre, azaz hogy a kerületek alakuljanak át a városvezetésnek hierarchikusan alárendelt elöljáróságokká. Ezzel együtt a közvetlenül választott főpolgármester és közgyűlés megmaradna, sőt, poziciójuk erősödne. Az elöljáróságok mellett ugyancsak működnének választmányok, melyek korlátozott hatáskörrel rendelkeznének helyi ügyekben.

A HVG arról ír, hogy a robotok térnyerése miatt állások milliói szünhetnek meg. Sokan a feltétel nélküli alapjövedelemben látják a megoldást. Több helyen már el is kezdődtek az ezzel kapcsolatos kísérletek, amelyek egyikét idén zárják le Finnországban. A hetilap egy táblazatban is megmutatja a témában a pro és a kontra érveket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×