eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Több mint 21 ezer megkeresést kaptak tavaly a tanúgondozók

Tavaly több mint 21 ezren vették igénybe az Országos Bírósági Hivatal 2013-ban indított tanúgondozási programját. A bíróságra idézett tanúk tudatosságát és felkészültségét is javító kezdeményezés elmúlt éves tapasztalatairól Porkoláb Erika, a tanúgondozási és áldozatvédelmi program országos felelőse beszélt az InfoRádió Paragrafus című magazinjában.

A tanúgondozás legfontosabb feladata és célkitűzése az, hogy

az ügyfeleik jogtudatosabbak legyenek, és tisztában legyenek jogaikkal, és kötelezettségeikkel.

"Ha az ügyfelek tudják, hogy milyen jogaik és kötelezetségeik vannak, akkor hosszú távon csökken a tanúktól érkező beadványok száma, és a bíróságok erőforrásaiban is megtakarítások jelentkezhetnek" - mondta Porkoláb Erika, az Országos Bírósági Hivatal tanúgondozási és áldozatvédelmi programjának országos felelőse az InfoRádióban.

Milyen témákban segíthetnek?

Hozzátette azt is, hogy a vallomás megtétele, és a megjelenés elősegítése érdekében adnak tájékoztatást, tehát ha valaki nem tud valamiért megjelenni, akkor segítenek abban, hogy hogyan mentheti ki magát.

"Tájékoztatjuk arról, hogy a költségtérítés milyen formáira tarthat igényt, praktikus információkat adunk a bíróságra való eljutásról, de a vallomástétel megtagadásának lehetőségeiről is szót tudunk ejteni.

Ha hozzátartozóra kellene vallomást tennie, akkor megkérdezheti a tanú, hogy ebben az esetben kell-e vallomást tennie, de van egy nagyon fontos korlátja a tanúgondozói tájékoztatásnak:

az ügy érdemére vonatkozóan semmiféle tájékoztatás nem adható"

- hangsúlyozta a program országos felelőse.

Bővebben a témáról az InfoRádió Paragrafus című magazinjának május 3-i adásában hallhattak. A beszélgetést online újrahallgathatják a honlapunkon a Magazinok oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×