eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pest megye a legfertőzöttebb

Több mint félezer hatvan év feletti ember követett el bűncselekményt Észak-Magyarországon tavaly, Borsod megyében például háromszáz időskorút értek tetten a rendőrök. Az Országos Rendőr-Főkapitányság adatai szerint a Dunántúlon nyugalmas az élet.

Még mindig Pest megye a legfertőzöttebb bűnözés szempontjából, tavaly 19 ezer esetet regisztráltak a rendőrök. Ennek legfőképpen az az oka, hogy itt él Magyarország lakosságának 12,5 százaléka – azaz 1 226 115 fő. A pestiek az Országos Rendőr-Főkapitányság adatai szerint gyakran ülnek a volán mögé ittasan, de kábítószer-birtoklás és lopás miatt is sokan bajba kerültek. Jó hír viszont, hogy hét év leforgása alatt 47 százalékkal kevesebb bűncselekményt rögzítettek.

Hosszú évek óta dobogós a bűnügyi térképen Észak-Magyarország. Bár 2010 óta 51 százalékkal, a felére csökkentek a bűncselekmények, a rendőrségnek ebben a térségben még mindig bőven akad dolga a bűnmegelőzés terén is, kiváltképp a fiatalkorúak körében - írja a Magyar Idők.

Tavaly Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ugyanis közel 13 ezer volt a regisztrált bűncselekmények száma, amellyel kivívta magának a második helyet a legfertőzöttebb megyék listáján. Toplistás az ittas vezetés, a csalás és az okirat-hamisítás, miként a lőfegyverrel való visszaélés is gyakori, több mint ötezer alkalommal érkezett bejelentés emiatt. A kábítószer-birtoklásban és annak értékesítésében szintén élen járnak, Pest megye után itt a legtöbb a droggal kapcsolatos ügy.

Az időskorúak pedig meglepően aktívak, ám sajnos negatív tekintetben: kiugróan magas a bűnelkövetők száma ebben a korcsoportban, tavaly 301 embert értek tetten, főként lopás, ittas vezetés és közokirat-hamisítás miatt. A legtöbb fiatalkorút Heves és Nógrád megyében lopás, garázdaság és kábítószer miatt állították elő az elmúlt egy esztendőben.

Bár Tolna megyében harmadannyi a bűncselekmény 2010-hez képest, a bűnügyi térkép szerint átlag feletti a fertőzöttségi szintje, ahogyan Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyének is: az idősebb korosztálynak itt közokirat-hamisítás, lopás és ittas vezetés, míg a fiatalkorúaknak legtöbbször a lopás, a testi sértés és a garázdaság okán kellett felelniük tetteikért. Utóbbi korcsoportból közel hatszáz olyan elkövetőt fogtak el, akik még nem töltötték be 18. életévüket.

A Dunántúlon viszont, főképp a határ menti régió­ban – az ORFK adatai alapján – nyugalmas az élet. A legbékésebb megyék közé tartozik Veszprém, Vas és Zala, de alacsony a bűnözés foka Komárom-Esztergomban is: itt csak háromezer esetet regisztráltak a múlt évben. Érdekesség: a megyében a hatvan év feletti korosztályt leggyakrabban ittas vezetés, közúti baleset és a természet károsítása miatt állították elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×