eur:
392.3
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Fordulat a Római-parti ügyben

Fordulat a Római-parti ügyben

Érvénytelennek találta a Római-parti mobilgát tervezési munkálatainak közbeszerzés nélküli odaítélését a Közbeszerzési Döntőbizottság. A hírre Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője hívta fel a figyelmet. A politikus kiemelte, hogy a testület 2,5 millió forintos bírságot szabott ki, ráadásul a Fővárosi Csatornázási Műveknek emiatt újra kell kezdeni a tervezési folyamatot.

Két és fél millió forintos bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Fővárosi Csatornázási Művekre (FCSM) a „Csillaghegyi öblözet árvízvédelmi fejlesztése” nevű projekt, vagyis a római-parti mobilgát építésére kiírt pályázat miatt. A hírről Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője számolt be.

A Közbeszerzési Hatóság úgy látta, hogy nem felel meg a jogszabályoknak az, hogy a tervezési munkákat közbeszerzési eljárás nélkül ítélték oda a Tér–Team Kft.-nek. A főváros nem volt jogosult arra, hogy nyilvános tender nélkül odaítélje a tervezési munkákat egy cégnek – fejtette ki a politikus.

A fővárosi önkormányzat 2015 júniusában indított közbeszerzést a Csillaghegyi öblözet árvízvédelme projekthez kapcsolódó vízjogi engedélyes tervdokumentáció és tendertervek elkészítésére, majd később a feladatott az FCSM-re ruházta át. A cég nyolc szerződést kötött a gát ügyében, ezek értékei 5 milliótól 50 millióig terjedtek.

Jogszerűtlennek találták azt, hogy feldarabolták a tervezési munkákat, valószínűleg azzal a céllal, hogy ne érjék el azt az értéket, ami fölött közbeszerzést kellene kiírni. A teljes tervezési munkákra közbeszerzést kell kiírni – hangsúlyozta Jávor Benedek.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a KDB a bírósághoz fordult, hogy az állapítsa meg a megkötött tervezői szerződések érvénytelenségét. Ezáltal újra kell kezdeni a terveztetési eljárást, benne esetleg egy új közbeszerzéssel.

Jávor Benedek szerint meg kell várni a bíróság döntését. Ha az elfogadja a KDB határozatát, akkor új, nyílt közbeszerzést kell kiírni – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×