eur:
393.89
usd:
364.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sztrájkot hirdetett az önkormányzati dolgozókat képviselő szakszervezet - a nap hírei

A közép-európai térség stabilizáló szerepét hangsúlyozta a budapesti tárgyalásán a lengyel és a magyar kormányfő. Nyugat-Európában a szélvihar, az Egyesült Államokban a sarkvidéki hideghullám követelt halálos áldozatokat.

A lengyel és a magyar kormányfő is a közép-európai térség stabilizáló szerepét hangsúlyozta a budapesti tárgyaláson. Mateusz Morawiecki első hivatalos miniszterelnöki útja a magyar fővárosba vezetett. Orbán Viktor a találkozó után úgy fogalmazott: a közép-európai gazdasági modellek működnek, a térség országai stabilizáló szerepet játszanak az Európai Unióban, ezért ennek megfelelő súllyal szeretnének beleszólni az unió ügyeibe. Mateusz Morawiecki is azt hangsúlyozta, hogy a visegrádi országok hozzájárulnak az unió gazdasági növekedéséhez és stabilitásához.

Sztrájkot tartanak az önkormányzati hivatalokban január 12-én és január 15-én. Az elmaradt béremelés és a létszámhiány miatt hirdetett munkabeszüntetést a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatoknál dolgozó 17 ezer munkatársuknak 10 éve nem változott a fizetése, a kormány pedig nem reagált érdemben követelésükre. A jelentős munkaerőhiány pedig Boros Péterné szerint akár a tavaszi választások lebonyolítását is akadályozhatja.

Történelmi jelentőségűnek tartja a Magyar Honvédségnél kezdődött fejlesztést a honvédelmi miniszter. Simicskó István a Kossuth Rádióban elmondta: az idei évre tervezett 428 milliárd forintos költségvetés 30 százalékát - a NATO által előírtak szerint - fejlesztésekre, csaknem 40 százalékát bérfejlesztésre, további mintegy 30 százalékát pedig működésre, fenntartásra fordítja a tárca.

A hazai és a nemzetközi szabályokkal indokolta az úgynevezett honvédelmi intézkedési terv végrehajtását az állami intézményeknél, így az iskoláknál és az óvodáknál az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke ugyanakkor úgy véli: a NATO irányelv csak általános követelményeket ír elő, az iskolák és óvodák vezetőihez küldött felhívás kommunikációja és időzítése pedig elfogadhatatlan. Több pedagógus érdekképviselet és civil szervezet is kampányfogásnak tartja az időzítést.

Ettől a hónaptól újabb öt százalékkal emelkedik az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben foglalkoztatott oktatók, kutatók és tanárok garantált illetménye. Palkovics László oktatási államtitkár az InfoRádióban elmondta: az elmúlt évek összesen 27 százalékos béremeléséből ez az 5 százalékos mérték az utolsó elem.

Szemléletváltást sürget az oktatásban a Jobbik. Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője felháborítónak nevezte, hogy 2018 elején egy főiskolát végzett diplomás pedagógus havi fizetése bruttó 2200 forinttal több mint a garantált bérminimum.

Az LMP többkulcsos adórendszert vezetne be, amely a párt szerint a kereső családok 90 százalékánál több bért hagyna. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője arról beszélt, hogy elképzeléseik valóra váltása esetén a minimálbér havi nettó 26 ezer, az átlagbérek pedig havi nettó 36 ezer forinttal emelkednének.

Nyugat-Európában már halálos áldozatokat is követelt a heves vihar. A francia Alpokban egy síelő vesztette életét, amikor az óránként 160 kilométeres szél rádöntött egy fát. Franciaországban 15 ember sérült meg a vihar miatt bekövetkezett balesetekben, és 200 ezer háztartás maradt áram nélkül. Spanyolországban két embert sodort a tengerbe egy hullám. Svájcban többen megsérültek, miután a szél lefújt egy vonatot a sínekről.

Az Egyesült Államokban 11-re emelkedett a sarkvidéki hideg halálos áldozatainak a száma. A száz éve nem tapasztalt hideghullám főként az ország középnyugati részét és a keleti partvidéket sújtja. A déli államok nagy részében ónos eső esik, de Florida egyes vidékein havazik.

A két Korea közötti kommunikációs forródrót helyreállítására adott utasítást az észak-koreai vezető. Kim Dzsong Un szándéka szerint ezen a csatornán tárgyalnának hivatalosan Észak-Korea téli olimpiai részvételéről. Phenjan két éve azért állította le a kommunikációs forródrót működését, mert Dél-Korea bezárta a két ország közös ipari komplexumát.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×