eur:
394.2
usd:
369.96
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Medveveszély már Magyarországon is

Medveveszély már Magyarországon is

Egyre több medvét észlelnek Magyarországon is, ennek oka a technika fejlődése, ugyanis egyre több vadkamerát helyeznek ki az erdőkben - írja a Magyar Idők.

Nemrég lőtte ki egy erdélyi vadász a Hargitát rettegésben tartó óriási medvét. A vad jelentős kárt okozott az évek során: három esztendő leforgása alatt több mint száz jószág esett áldozatául. A vadász a közösségi oldalán osztotta meg a hírt, amelyben jelezte, hogy bár medvepárti, a vadat a károk megfékezése érdekében ki kellett lőni. A medve élelmet keresett, és még nem vonult el téli álmára.

"A medve akkor vonul téli álmot aludni a barlangjába, ha hó födi a tájat, és ő nem látja már az élelem forrását – mondta a Magyar Időknek Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon munkatársa. A közhiedelemmel ellentétben azonban az állatok alvását nem úgy kell elképzelni, mint az ember pihenését. A téli álom – tudományosabb nevén adaptív hipotermia – a téli hónapokban kialakuló nyugalmi állapotot jelenti. Ilyenkor a medvék életfolyamatai megváltoznak, szívverésük és vérkeringésük lelassul, de a testhőmérsékletük nem csökken.

A medvepark munkatársa közölte: nem lát esélyt arra, hogy Magyarországon olyan mértékben elszaporodjanak a medvék, mint az erdélyi területeken. A medveészlelések megszaporodása szerinte a technika fejlődésének köszönhető.

"Egyre több a vadkamera és a mezőgazdaságilag művelt terület, így az esély is nagyobb, hogy medvét lássunk."

Ma már egyre gyakrabban lehet medvét észlelni hazánkban - mondta Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának vezetője, hozzátéve, hogy a közösségi média térhódításával pedig szélesebb rétegek is értesülnek a felbukkanásukról.

A szakember hozzátette, Szlovákiában és Lengyelországban szaporodik az állomány, így az amúgy is óriási területeket bejáró nagyragadozók hazánkban is feltűnnek.

A medve veszélyes állat, akkor is, ha csak ritkán támad emberre. Azonban nem árt óvatosnak lenni - figyelmeztetett a nemzeti park munkatársa.

"Ha a medve nem vesz észre minket, akkor csendben, de lehetőleg minél gyorsabban távozzunk el az állat közeléből. Azonban fontos, hogy ne rohanjunk a medve elől, hiszen ezek az állatok akár negyven kilométer per órás sebességgel is képesek futni. Ha a medve észrevett minket, beszéljünk halkan, és emeljük a kezünket a fejünk fölé, hogy az állat emberként tudjon minket azonosítani. Ha nem érzi magát veszélyben, nem fog támadni – idézi a szakember tanácsait a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×