eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Előzetes letartóztatásban marad két volt katalán kormánytag - a nap hírei

Több mint 90 ezer egészségügyi dolgozó a napokban kapja kézhez a novemberben megemelt bérét. Új épületszárnyat kap a csontvelő-átültetésen átesett gyermekek, illetve szüleik részére fenntartott Démétér Ház.

Több mint 90 ezer egészségügyi dolgozó a napokban kapja kézhez a novemberben megemelt bérét - közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán megerősítette, hogy a szakdolgozók 12 százalékkal kaptak magasabb bért, a szakorvosok fizetése pedig bruttó 100 ezer forinttal nőtt. A rezidensek is egy bruttó 50 ezer forintos bérnövekménnyel számolhattak.

Továbbra sem lát lehetőséget egy erős Európai Unióra egy erős Közép- és Délkelet-Európa nélkül a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a visegrádi négyek, valamint Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Görögország, Románia és Bulgária miniszteri találkozóján kiemelte: a térség jogosan várja el az uniótól, hogy biztosítsa a schengeni övezet fennmaradását, segítse a közép-európai energiabiztonság megteremtését és gyorsítsa fel a közösség bővítését.

Októberben javult a háztartások és a vállalatok pénzügyi helyzete. A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint a családok több hitelt fizettek vissza, mint amennyit felvettek, és betéteiket is jelentősen gyarapították. A vállalatok eközben harmadik hónapja kevesebb hitelt vettek fel, mint amennyi megtakarítást betétekbe elhelyeztek.

Semmilyen körülmények között nem lát esélyt a választási együttműködésre a Jobbikkal Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette ugyanakkor, hogy a többi - demokratikus- párttal nyitottak az együttműködésre. Úgy vélte: nem az MSZP fennmaradása a jövő évi választás igazi tétje, hanem az, hogy marad-e politikai erő, amely a társadalmi igazságosságot képviseli Magyarországon. Megismételte korábbi álláspontját, hogy sem egyéniben, sem listán nem indul a választáson.

Letették a csontvelő-átültetésen átesett gyermekek, illetve szüleik részére fenntartott Démétér Ház új épületszárnyának alapkövét. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház területén működő épületben így a mostani 9 helyett 14 apartman kialakítására lesz lehetőség. A beruházás összköltsége 170 millió forint, az állam 42 millió forint támogatást adott.

A Ferencváros jelenkori története erős pillérének nevezte a városépítést a főpolgármester. Tarlós István a 225 éves Ferencváros alapításának napja alkalmából tartott díszünnepségen úgy fogalmazott: a IX. kerület minden eredménye Budapest épülésére is szolgál. Az idén a "Ferencváros Díszpolgára" címet Demjén Ferenc könnyűzenei szerzőnek, előadónak ítélték oda.

Közösen támogatják a libanoni menekülttáborokban élőket a magyar, a cseh, a horvát, a lengyel és a szlovák katolikus püspöki konferenciák. A 450 ezer euró támogatásról szóló megállapodást ma írták alá Budapesten. Paul Karam, a Libanoni Karitász vezetője a segítséget megköszönve elmondta, hogy a támogatásból elsősorban egészségügyi szolgáltatásokat, valamint lakhatást és élelmet biztosítanak majd a menekülteknek és helyi lakosoknak.

Ismét rekordot döntött a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma, november végéig 12 millió főnél is többen érkeztek és indultak a budapesti repülőtérről. A tájékoztatás szerint novemberben egymilliónál többen fordultak meg a ferihegyi terminálokon, amire még sohasem volt példa korábban. A karácsonnyal és az év végével az idén a forgalom valószínűleg megközelíti vagy meg is haladhatja a 13 millió utast.

Előzetes letartóztatásban marad két volt katalán kormánytag, míg hat másik óvadék ellenében szabadlábon védekezhet - jelentette be a madridi legfelsőbb bíróság. A politikusoknak 100 ezer eurót kell befizetniük. Közben az illetékes belga bíróság december 14-re halasztotta döntését Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és kabinetjének négy, Belgiumban tartózkodó tagja kiadatásának ügyében.

Készek tárgyalásokat kezdeni a német szociáldemokraták a kormányzati együttműködésről az Angela Merkel vezette konzervatívokkal. Az együttműködés lehetőségeinek feltérképezését szolgáló megbeszélések a következő héten kezdődhetnek. Martin Schulz az elnökség ülése után azt hangsúlyozta, hogy a párt csak akkor hajlandó a nagykoalíció folytatására, ha az új kormány elkötelezi magát mélyreható változtatások mellett.

Jelentős előrelépés történt, de áttörés nincs a Brexit-tárgyalásokon. Az Európai Bizottság elnökével közösen tartott tájékoztatóján Theresa May brit miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy számos kérdésben egyetértés van a két oldal között, azonban további egyeztetésekre van szükség. Jean-Claude Junckeraztmondta, reméli, hogy még az uniós állam- és kormányfők december 14-15-i csúcstalálkozója előtt megállapodásra tudnak jutni a kiválás főbb kérdéseiről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×