eur:
395.37
usd:
366.43
bux:
65697.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Még mindig a kormányra várnak a könyvkiadók, de már ők is úgy látják, zárt kapukat döngetnek

Még mindig a kormányra várnak a könyvkiadók, de már ők is úgy látják, zárt kapukat döngetnek

Továbbra is a kormány válaszát várja a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a korábban elküldött hatpontos javaslatára. Ebben a Könyvbazár adósságrendezésétől kezdve a társasági adókedvezmény kiterjesztéséig több, a könyvszakma számára fontos kérdést vetettek fel – mondta a szervezet elnöke és igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

27 év alatt ez az ötödik csőd, amelyet megél a szakma,

de soha semmilyen külső segítség, sem vállalkozásoktól, sem az államtól nem érkezett – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. Kocsis András Sándor hozzátette: bár a gazdaság több ágazatában volt korábban konszolidáció, ez a könyvszakmát nem érintette.

„Itt 2,5-3 milliárdról van szó, ami a mi szakmánknak egy irgalmatlan mennyiségű forgótőkét jelent. Ez elsősorban és kizárólag a kiadókat érinti és néhány nyomdát. Nem állami beavatkozást kérünk – ez ellen határozottan tiltakoznánk –, hanem egy olyan lehetőséget, amikor több száz munkahely kerülhet veszélybe, és

megroppanhat egy nagyon konszolidált, nagyon konzervatív adózási ág, amelyet mi jelentettünk”

- vázolta az egyesülés elnöke.

Kocsis András Sándor közölte, azért vetették fel az állami követeléskezelő központnak, hogy vásárolja fel a követeléseket, mert a várható felszámolásban egyetlen cég nagyobb eséllyel állhat szembe a felszámolóval, mint 700 beszállító.

„Még azt is elmondtam, hogy ez nyilvánvalóan egy üzleti vállalkozás, amit az unió nem tilt. Ez egy üzleti tranzakció azért, hogy bizonyos diszkontált áron történjen a felvásárlás. Minderről lehetne tárgyalni,

de jelen pillanatban teljesen zártak az ajtók”

- mondta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

Péterfy Gergely, a szervezet igazgatója az Alexandra csődjéről szólva azt mondta, hogy az egyesülésük által korábban elküldött hatpontos javaslat akár külön-külön is megoldást vagy részmegoldást jelenthetne a szakma problémáira.

Még mindig a kormányra várnak a könyvkiadók, de már ők is úgy látják, zárt kapukat döngetnek

„Túl sok felé nem lehet fordulni, miközben arról van szó, hogy a szakma a leghatározottabban elutasítja azt, hogy belenyúljanak az autonómiájába, és olyan állami beruházás történjen, amely fenyegetné a szakma önállóságát. Ezeket a törvényi megoldásokat azonban mégsem lehet elkerülni.

Ha nem történik semmi, akkor pedig egész egyszerűen katasztrófa-forgatókönyv elé nézünk”

- közölte az egyesülés igazgatója.

A krízis ugyanis a kiadókon és a nyomdákon át egészen a szerzőkig és jogdíjakig ér el – mondta az InfoRádióban Péterfy Gergely, aki azt is hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy a könyvpiac megőrizze jelenlegi színességét, a most veszélyben lévő kisebb könyvkiadóknak is fenn kellene maradniuk.

Két és félszer drágább egy könyv Nyugat-Európában

A kilencvenes évek elején még a 100 ezres példányszám is elérhető volt egy-egy szépirodalmi könyv esetén, mára 30 ezer fölé alig kerülhetnek a szépirodalmi írók – hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ma minden 2500-3000 példány felett eladott könyv sikernek számít

a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke szerint.

„Hihetetlen dinamikával és erővel változik a könyvszakma. Azt gondolom, hogy a könyv nem egy tárgy, hanem egy életérzés, és addig lesz könyv, amíg ez az életérzés mint igény megjelenik előttünk” - véli Kocsis András Sándor, aki hozzátette: Magyarországon a jövedelmekhez képest drága a könyv.

„Főleg a fikciós témákban őrületes az ellentmondás a nyugat-európai árstruktúra és közöttünk.

Péterfy Gergő fantasztikus sikere a Kitömött barbár – ami most már több nyelven megjelent –Magyarországon 3800 forint, míg a német nyelvű kiadása 29,9 euróba, vagyis majdnem 10 ezer forintba kerül – két és félszer drágább. A nyomdaköltség ugyanannyi, csak egyszerűen a fogyasztási struktúrában teljesen másképp integrálódott ott a könyv, míg a költségeink ugyanakkorák” - mondta példaként Kocsis András Sándor.

A kiadói puffer és a szerzői javadalmaztatás összehasonlíthatatlan egy külföldi és egy magyar kiadás esetében – tette hozzá Kocsis András Sándor. Péterfy Gergely író, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója hangsúlyozta: ennyivel kevesebb marad a szerző zsebében is.

„A '90-es évek elején egy Esterházy elkelt 80-90-100 ezer példányban. Minden írónak ez az álomszám. Nyilván nem tudjuk utolérni a szépirodalomban a neves best seller írókat, ebben nem nagyon lehet reménykedni, de a 80 ezres álomszám a '90-es években reális volt. Ez a mostani időkre nagyon összezsugorodott. Most 20-30 ezer példány fölé iszonyatosan nehéz, gyakorlatilag lehetetlen kerülni” - fejtette ki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

Péterfy Gergely szerint a visszaesés nem azt jelenti, hogy a mai írók gyengébbek lennének, mint a '90-es évek szerzői, hanem azt, hogy átstrukturálódott az olvasótábor. Ám azt nem tudta megmondani, hogy ennek az elszegényedés, egy generációváltás, vagy egyéb okai vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×