eur:
393.7
usd:
369.08
bux:
65839.8
2024. április 23. kedd Béla

Szükségesnek tartja a Hódmezővásárhely és Szeged közötti villamos-vonal megvalósítását a miniszterelnök - a nap hírei

A terrorizmus elleni küzdelemről fogadtak el nyilatkozatot a világ iparilag legfejlettebb hét országának vezetői. Csökkent a munkanélküliek és nőtt a foglalkoztatottak száma.

Szükségesnek tartja a Hódmezővásárhely és Szeged közötti villamos-vonal megvalósítását a miniszterelnök, de csak ésszerű áron látja célszerűnek a beruházást. Orbán Viktor erről azután beszélt, hogy megállapodást írt alá a Modern városok programsorozat utolsó állomásán Hódmezővásárhely polgármesterével. Megegyezte: összesen 3400 milliárd forint értékben kötött megállapodást 23 várossal a kormány a program keretein belül.

Magyarország és Szlovákia gazdasági érdekének nevezte a külgazdasági és külügyminiszter a két állam közötti infrastrukturális összeköttetések javítását. Szijjártó Péter Pozsonyban tárgyalt a szlovák diplomácia irányítójával, ami után közölte: szeptemberben indul a két Komáromot összekötő híd építése, a két kormány nemrég pályázott az uniónál egy új Ipoly hídra, ezenfelül négy továbbit, valamint egy újabb kompkapcsolatot is tervbe vettek, akárcsak újabb határátkelők megnyitását.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az európai integráció akkor tud erős lenni, ha erős tagállamokon alapul. Szijjártó Péter a pozsonyi biztonságpolitikai fórumon a V4-országok külügyi vezetőivel Európa jövőjéről folytatott beszélgetésen elmondta: az unió megerősítésére két stratégia van, az egyik Brüsszel erősítésével, a másik pedig azzal számol, hogy az uniót erős tagállamok alkotják. Hangsúlyozta: Magyarország az utóbbi mellett tette le a voksát, és e tekintetben erős az egyetértés Közép-Európában is.

Az egység fenntartásának fontosságáról beszélt az Európai Tanács elnöke a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelméért. Donald Tusk a szicíliai Taorminában, a G7 csoport kétnapos csúcstalálkozóján beszélt erről. A lengyel politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárgyalások középpontjában a világgazdaság, a külpolitika, a polgárok biztonsága és a környezeti fenntarthatóság szerepel.

A terrorizmus elleni küzdelemről fogadtak el nyilatkozatot a világ iparilag legfejlettebb hét országának vezetői válaszul a manchesteri robbantásos merényletre. A vendéglátó Paolo Gentiloni olasz kormányfő a szicíliai Taorminában a G7-ek nevében hangsúlyozta: a dokumentum a barátság és a szolidaritás erős üzenete Nagy-Britanniának. Theresa May brit miniszterelnök köszönetet mondott a támogatásért.

Csökkent a munkanélküliek és nőtt a foglalkoztatottak száma február és április között az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az érintett időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 56 ezerrel 209 ezerre nőtt, a munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal 4,6 százalékra csökkent. A foglalkoztatottak átlagos létszáma megközelítette a 4 és fél milliót, ez 2 százalékkal több mint egy évvel korábban. A foglalkoztatási ráta 67,3 százalékra emelkedett.

Egy hét alatt 310-zel nőtt a kanyarós megbetegedések száma Romániában, a járvány már 27 ember életét követelte - derült ki a közegészségügyi intézet jelentéséből. A betegség tavaly februári megjelenése óta 6434 megbetegedést regisztráltak a szakemberek. A betegség a tíz év alatti gyermekeket veszélyezteti leginkább.

A szíriai hadsereg teljes ellenőrzése alá vonta a Damaszkusz-Palmüra útvonalat - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja. Az aktivistahálózat tájékoztatása szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet harcosait mintegy ezer négyzetkilométernyi területről űzték el a kormányerők.

A Szolnok két góllal legyőzte az Eger csapatát a férfi vízilabda Bajnokok Ligája budapesti hatos döntőjének magyar elődöntőjében, ezzel története során először vízbe szállhat a legrangosabb európai kupáért. A Szolnok ellenfele a címvédő horvát Jug Dubrovnik lesz a szombati döntőben, míg az Eger a bronzéremért a nyolcszoros győztes olasz Pro Reccóval találkozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×