eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Gondolt már arra, hogy egy mondat legyen a titkos jelszava?

Az IT biztonsági szakértő szerint a legalább 11 karakterből álló jelszó számít biztonságosnak, sőt, Csizmazia-Darab István szerint az lenne a legjobb, ha egy-egy rövidebb mondatot használnánk az adataink védelmére.

„Jó jelszónak az erős és egyedi jelszó számít” - mondta az IT biztonsági szakértő.

Egyedi jelszó alatt azt értjük, hogy nem ugyanazt a jelszót használjuk minden felületen – tette hozzá.

Ugyanis akármilyen jó jelszavunk is lehet – akár száz karakter hosszú is –, ha mindenhol azt használjuk, azzal sokat kockáztatunk – indokolta az antivírus blog szerkesztője.

Ha az egyik szolgáltatót feltörik, vagy a jelszavunkat ellopják, általában végigdúlják az összes létező helyszínt, és végigpróbálgatják az ellopott jelszavakat. Ez pedig sajnos sok esetben sikerre vezet – mondta Csizmazia-Darab István.

Mindenhol, ahol szükség van jelszóra, különböző legyen – tanácsolta a szakember.

„Az erős jelszó érdekében azt szoktuk tanácsolni, hogy legalább 11 karakter hosszú, kis- és nagybetűket, számokat és egyéb írásjeleket is tartalmazzon” - mondta az IT biztonsági szakértő.

Ennek oka, hogy a feltörés – magyarul próbálgatás – úgy szokott működni, hogy vannak szótárak a gyakori jelszavakkal, amiket pillanatok alatt végig lehet pörgetni, ha fel akarnak törni jelszavakat. 11 karaktertől felfelé azonban a feltörés idejének hossza percek, órák, napok helyett évekig tart – közölte Csizmazia-Darab István.

„A jó az lenne, ha nem is jelszót, hanem jelmondatot használnánk valamilyen egyedi elképzelés alapján. Ezt megjegyezni is könnyebb lenne” - tanácsolta az antivírus blog szerkesztője.

A szakértő figyelmeztetett: ha az ember óvatlan, például nyitott wifi-n vagy kávéházban vásárol online, vagy bankol, bárki tulajdonképpen csupán egy böngészőkiegészítővel különösebb szakértelem nélkül ellophatja a jelszavát.

„Emellett a nagy rendszerek is szenvednek különféle informatikai támadásokat. Ilyenkor gyakran elő szokott fordulni az, hogy az ellopott jelszavakat vagy a jelszóhasheket – amelyek generált kódsorok – publikus felületre teszik. Így ha az ember nem cserélgeti rendszeresen a jelszavát, azt kockáztatja, hogy illetéktelen megszerzik a jelszavát” - mondta Csizmazia-Darab István.

Ezért a szakértő azt tanácsolja, hogy rendszeresen, ha pedig feltörik, akkor azonnal változtassuk meg a jelszavainkat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×