eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Átadták az Európai Polgár Díjat

Átadták az Európai Polgár Díjat pénteken Budapesten, az elismerést Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészet- és társadalomtudományi karának külügyi dékán-helyettese, a régészeti tanszék vezetője vehette át.

Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament (EP) alelnöke, aki Major Balázs kitüntetését javasolta, kifejtette: sokat dolgoztak azért, hogy méltó helyre kerüljön a díj, és fontos, hogy most a két díjazott keresztény értékeket védő, mentő munkáját együtt ismerik el.

Mint mondta, nemzetközi elismerésben, az EP kitüntetésében részesülhet Major Balázs, aki "megszállott kutató", és munkájával a magyaroknak több mint egy évtizede nagy elismerést szerez. A díj révén Európa szerte még inkább megismerhetik a nevét és a munkáját, amely egyáltalán nem hétköznapi, de azt nagy szerénységgel, áldozatkészséggel végzi - vélekedett.

Pelczné Gáll Ildikó kiemelte: remélhetőleg a kitüntetés hozzájárulhat ahhoz, hogy elismerjék azt a kiválóságot, amelyet Major Balázs és kutatócsapata képvisel.

Major Balázs a díjat átvéve kollégáinak és hallgatóinak mondott köszönetet. Úgy érzik, ha ott voltak Szíriában, amikor annyi támogatást kaptak a helyiektől, kötelességük akkor is ott maradni, amikor nehéz idők járnak az országra - mondta.

Major Balázs arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője. Szakmai munkája elismeréseképpen 2006-ban megkapta a szíriai Margat várának régészeti koncesszióját. A világ egyik legnagyobb keresztény örökségét képző keresztes lovag vár feltárását végző magyar misszió az egyedüli külföldi kutatócsoport, amely nem hagyta el Szíriát a 2011-es harcok kitörését követően sem.

Hölvényi György európai parlamenti képviselő, aki Kozma Imrét felterjesztette a díjra, elmondta: fontos, hogy a mostani díjátadó biztatás legyen Európa számára, hiszen amit Imre atya létrehozott, az egy európai alkotás: "összehozta a szentet és a profánt", Magyarországot és Európát, valamint Kárpát-medencét és Európát.

Mint fogalmazott, menekülteket befogadni, amikor még áll a berlini fal, elmenni a háborús Délvidékre, kórházat alapítani a szükséges feltételek nélkül mind nagy vállalkozás, de ez csak úgy megy, ha az ember mögött ott van valaki, és Imre atya ezt megélte.

Az EP-képviselő szerint Imre atya egész életútja arról szól, hogy megpróbálja a lehetetlent, mert "van mögötte valaki, van vele valaki", és ennek nagy eredményei vannak. Ebből ma Európában és Magyarországon óriási hiány van - vélekedett.

Kozma Imre a díjat átvéve mindenkinek köszönetet mondott, aki felfigyelt az erőfeszítéseire. Mint mondta, mi magyarok mindig is európainak tartottuk magunkat, Európában élünk. "Az én Európám a kereszténységben született", értékei keresztény értékek - hangsúlyozta.

Kozma Imre római katolikus pap a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója. 1989-es megalapítása óta a szeretetszolgálat kiterjedt hálózattal rendelkezik és az ország egyik legnagyobb segélyszervezetének számít: nyolcezer önkéntessel, 7 regionális szervezetben és 150 helyi csoportban végzi tevékenységét.

Az Európai Polgár Díjat idén ötvenen vehetik át. Az Európai Parlament által 2008-ban alapított elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjazottak a saját országukban rendezett ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben Brüsszelben rendezendő díjátadóra is.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×