eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb épületeket pusztított el egy utórengés Amatricében - a nap hírei

Audiencián találkozott Ferenc pápával Orbán Viktor miniszterelnök. Ünnepi szentmisét tartottak a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából a városban.

Újabb épületeket pusztított el egy 3,7-es erősségű utórengés a közép-olaszországi Amatricében. A szerda hajnali, 6,2 erejű földmozgást már több mint ezer utórengés követte. A természeti csapásban a legutóbbi adatok szerint 290-en haltak meg, a legtöbben Amatrice városában. A Lazio régióbeli kisvárosban az utórengésben összedőlt egy korábban földrengésbiztosnak nyilvánított iskola is. Szombaton az olasz főügyészség bűnvádi eljárást indított a szerdai földrengés következményeinek ügyében. Sajtóértesülések szerint 115 épület összeomlása részleteinek feltárására indult a nyomozás.

Audiencián találkozott Ferenc pápával Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormányfő a katolikus törvényhozók éves tanácskozásának részeként volt jelen a vatikáni eseményen. A legnagyobb, keresztény elkötelezettségű állami vezetőknek egyeztető fórumot biztosító törvényhozói értekezletet az idén is a Róma melletti Frascatiban rendezték meg. Szombaton Orbán Viktor a Közel-Keleten szolgáló keresztény vezetőkkel tanácskozott Rómában, az egyeztetés legfőbb témája a keresztényüldözés volt.

A bankok mintájára Európa határait is stresszteszttel vizsgáltatná meg az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex igazgatója. Fabrice Leggeri a Welt am Sonntag címűnémet lapnak elmondta: októberben több tagállam, köztük Németország és Görögország esetében ellenőrizné, hogy hol vannak határaik gyenge pontjai. A német belügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy Berlin részt akar venni a stresszteszten.

A migrációról és a törökországi fejlemények összefüggéseiről tanácskoznak hétfőn Budapesten a visegrádi országok külügyminiszterei. Az ENSZ-közgyűlésre felkészülésről is egyeztetnek Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország tárcavezetői. Pénteken a visegrádi négyek kormányfői - a német kancellár részvételével - az Európai Unió jövőjéről, a biztonságpolitikáról valamint a migrációról is tárgyaltak Varsóban. Orbán Viktor miniszterelnök négy javaslatban foglalta össze a problémák megoldására vonatkozó magyar álláspontot.

Átfogó reformcsomagot állított össze az MSZP az Európai Unió egységének erősítésére. A konkrét módosításokat tartalmazó javaslatokat a következő napokban ismerteti Brüsszelben Molnár Gyula, a párt elnöke. Újhelyi István, a szocialista párt alelnöke és európai parlamenti képviselője a 10+1 javaslatot ismertetve arról beszélt: a többi között az intézményrendszer döntési szintjeinek átalakítására, integráltabb működésre, a népképviselet befolyásának növelésére, és az előírásokat megszegő tagállamokkal szembeni valós szankciókra van szükség.

Az emlékezés mellett a cselekvés fontosságát hangsúlyozta a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész Miklós az InfoRádiónak arról is beszélt: a múlt tanulságait levonva európai összefogásra és a kultúra megőrzésére is szükség van. Mohácson a Széchenyi téri szabadtéri oltárnál szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Udvardy György pécsi megyés püspökkel.

Letették az esküt a Rio de Janeiróba utazó magyar paralimpiai küldöttség tagjai a Nemzeti Színházban. A szeptember 7. és 18. között megrendezendő sporteseményen 43 tagú magyar csapat vesz részt. A magyarok első csoportja csütörtökön indul Rióba, majd szombaton és szeptember 6-án követik őket a többiek. Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke tíz érmet remél a küldöttségtől.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×