eur:
379.15
usd:
348.87
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála

Emmi: Brüsszel bosszút áll

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint Brüsszel bosszút áll a kötelezettségszegési eljárással, amiért a kormány nem támogatja a bevándorlók betelepítését Magyarországra.

A tárca arra reagált, hogy az Európai Bizottság a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

Úgy fogalmaztak, hogy a procedúra nem más, mint bosszú, amiért Magyarország egyértelművé tette, hogy felzárkózási forrásokat nem akar átcsoportosítani migrációs feladatokra. Brüsszel ugyanis tavaly ősszel azzal a kéréssel fordult az uniós tagállamokhoz, hogy a felzárkózási pénzeket a bevándorlók integrációjára költsék, a magyar kormány azonban ellentmondott, és a rászoruló gyerekek felzárkózására fordítja az összegeket - magyarázták.

Az eljárás megindításának előkészítése során figyelmen kívül hagyták a magas szintű találkozókon bemutatott magyar válaszokat - írták, hozzátéve: Brüsszel érezhetően azért akarja büntetni Magyarországot, mert az nem támogatja a migránsok betelepítését.

Úgy folytatták: a kontinensen jelentkező bevándorlási hullámtól nem csökkentek Magyarország felzárkózási és roma integrációs feladatai, ezért nem tudták támogatni az Európai Unió (EU) javaslatait a felzárkózási források átcsoportosításáról migrációs célokra. Az EU a bevándorlók miatt a Magyarországon élő legelesettebb társadalmi réteget akarja sújtani - írták.

Hozzáfűzték, hogy az eljárás megindítása azért is meglepő, mert a korábbi uniós vezetés idején még a kritikusok is elismerően szóltak a felzárkózás érdekében tett magyar intézkedésekről.

Évtizedek óta megoldásra váró feladat Magyarország hátrányos helyzetű térségeiben a minőségi oktatáshoz való jobb hozzáférés biztosítása. "Az ezzel kapcsolatos munkát ezután is folytatjuk, ebben nem rendített meg a brüsszeli bizottság közleménye" - hangsúlyozták.

Úgy fogalmaztak, hogy a magyar kormány a felzárkózási és oktatási programokban 2010 óta megteremtette a támogatási láncot a születéstől az egyetemi évekig. A három éven aluliaknak országszerte 112 Biztos Kezdet Gyerekház működik, valamint tavaly óta kötelező az óvodába járás, ahol a napi többszöri étkeztetés ingyenes, így jelentősen javul a rászoruló gyerekek helyzete. Az általános és középiskolákban mintegy tizennégyezer gyerek kap ösztöndíjat, a felsőoktatásban pedig majdnem kétszázötven tanuló vesz részt a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat programjaiban - sorolták.

Az EU elutasította az európai migrációs alaphoz ősszel benyújtott magyar sürgősségi pályázatot, amely az országba érkező kísérő nélküli kiskorúak elhelyezésére szolgáló férőhelyek bővítését célozta - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bár Geert Wilders és a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) nyerte az előre hozott holland parlamenti választásokat, a súlyos ellentétek miatt nehéz lesz kormányt alakítania – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Sayfo Omar szerint akkora a társadalmi nyomás, hogy bármilyen koalíció is jön létre, valószínűleg rákényszerül arra, hogy szigorításokat vezessen be a bevándorláspolitikát illetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Gazdasági információk tekintetében ma Németországban a külkeresekedelem októberi adatait publikálják, míg Amerikában a gyáripari megrendelések alakulása adhat képet a gazdaságról, elsősorban ezekre figyelhetnek majd a befektetők. Ami pedig a jelenlegi kilátásokat illeti, az előzetes adatok alapján leginkább a mérsékelt optimizmus lehet majd jellemző ma a nemzetközi piacokra, a határidős jegyzések állása alapján óvatos emelkedés jöhet Európában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 4. 07:38
×
×
×
×