eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin

Megint vitatkoztak a jegybankelnökről az Országgyűlésben

Ismét hevesen támadta az ellenzék a Magyar Nemzeti Bank elnökét az Országgyűlés ülésén. Matolcsy György azonban blöffnek minősítette az őt ért kritikákat.

Már a napirend előtti felszólalások között szóba került az Országgyűlés ülésén a nemzeti banki alapítványok megkérdőjelezhető kifizetéseinek ügye.

"Egészen példátlan, amiről az egyik Matolcsy-alapítvány kuratóriumi tagja egy kereskedelmi televízióban beszélt. Lentner Csaba ugyanis arról beszélt, hogy a 2018-as választás azon fog múlni, hogy a Matolcsy-alapítványok sikeresen tudják-e a közgondolkodást megváltoztatni" - mondta Tóth Bertalan szocialista képviselő.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára válaszában ismét rámutatott, hogy a nemzeti bank a kabinettől független intézmény, majd cáfolta Tóth Bertalan állítását Lentner Csabáról.

"Nem mondott az adott személy ilyet, az adott média, amelyet ön idéz, az adata az illető szájába, illetve az ön szájába is ezeket a kijelentéseket."

Volner János, a Jobbik képviselője előbb a korábbi jegybank-elnök, Simor András kamatpolitikáját, majd maga is Matolcsy Györgyöt kritizálta.

"A jövő hét folyamán a gazdasági bizottság ellenőrző albizottságát összehívom és egy nagyon alapos vizsgálat keretében tárjuk föl a Magyar Nemzeti Banknál történteket."

Röviddel ezután Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője – szintén Lentner Csaba nyilatkozata nyomán - bejelentette, hogy pártja felmondólevelet visz Matolcsy Györgynek mert álláspontjuk szerint a jegybanki alapítványokon keresztül a Fidesz választási kampányát támogatják.

"Világossá vált, hogy a jegybank elnöke a törvényi értelemben már nem jegybank-elnök, hanem ő egy fideszes politikus. Ha politizálni akar, akkor azt nem jegybank-elnökként kellene tennie."

Minderre a Fidesz parlamenti frakciója közleményben reagált, amelynek értelmében az az MSZP vádaskodik, amely tele van korrupciós ügyekkel.

Ám Matolcsy György jegybank-elnök személyesen is részt vett az Országgyűlés ülésén, a szocialista Bárándy Gergely kérdésére válaszolt.

"Ön szerint ez rendben van elnök úr, nem kellene lemondania ezután?"

Matolcsy György azonban a kérdéses közpénz-kifizetési ügyeket balliberális politikai támadásnak minősítette.

"Minden ön által fölhozott példa ugyan annak a politikai hadjáratnak a része, blöff, blöff és blöff."

Erre Bárándy Gergely megismételte, hogy a történtek után a jegybank-elnöknek le kellene mondania Matolcsy György viszont úgy látta, hogy a képviselő folytatta a blöff-sorozatot. A nemzeti bank elnöke szerint kritizálói a továbbiakban sem tudják meggyengíteni a jegybankot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×