eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Civil bizottság ellenőrizheti a Nemzetbiztonsági Hivatalnál lévő adatokat - a nap hírei

Mintegy 78 százalékos volt a részvétel a külföldi magyar képviseleteken az országgyűlési választások első fordulójában. Civil bizottságot hoz létre a kormány a Nemzetbiztonsági Hivatalnál lévő adatok ellenőrzésére. Németországban a csapatok kivonását követelték Afganisztánból a húsvéti békemenetek résztvevői. A nap hírei április 5-én, Húsvét hétfőn.

Összesen mintegy 78 százalékos volt a részvétel a külföldi magyar képviseleteken az országgyűlési választások első fordulójában. Az Országos Választási Bizottság adatai szerint a hétvégén 6851-en szavaztak külföldön a nyilvántartásba vett 8807 választópolgár közül, a legtöbben Londonban voksoltak, a legkisebb részvételi arány pedig Albániában volt. Az urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük Magyarországra. Az összesen 86 külképviseleten azért tartották a hét végén a voksolás első fordulóját, hogy a szavazatokat tartalmazó urnák időben hazaérkezhessenek.

Háromtagú civil bizottságot hoz létre a kormány a Nemzetbiztonsági Hivatalnál őrzött mágnesszalagokon lévő adatok hiánytalan feldolgozásának ellenőrzésére és minősítésük felülvizsgálatára - értesült a távirati iroda. Az MTI információi szerint Bajnai Gordon miniszterelnök kedden jelenti be a kormány erről szóló döntését, és Kenedi János történészt kéri fel a testület vezetésére. A kabinet egy éves határidőt tűzött ki a munka elvégzésére; azután csak azok az adatok maradhatnak a nemzetbiztonsági szolgálatoknál, amelyek Magyarország biztonságának védelméhez most is elengedhetetlenül szükségesek.

Egyetlen kezelőközpontból irányítja a magyar villamosenergia-rendszert 2011 első negyedévétől a Mavir. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító vezérigazgatója úgy fogalmazott: emiatt nem lesz szükség nagyobb elbocsátásokra, a természetes fogyás elegendőnek bizonyul. Tari Gábor emlékeztetett arra, hogy jelenleg még 5 körzetben összesen 26 alállomás vesz részt a rendszer üzemeltetésében. A Mavir vezetője szerint az egyetlen központ nem jelent biztonsági kockázatot, mert a körzeti állomásokat egy órán belül üzembe lehet majd helyezni, és létezik tartalék irányító központ is egy titkos telephelyen, teljesen önálló infrastruktúrával.

A benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésárának emelkedése miatt az üzemanyagok drágulására számít a héten a portfolio.hu. A gazdasági portál szakértői úgy vélik: az áremelkedés hatásait a kismértékben erősödő forint sem tudta ellensúlyozni. Emlékeztettek arra, hogy forintban mérve a benzin jegyzésára 3,8, a gázolajé pedig 6,1 százalékkal növekedett. Figyelmeztettek ugyanakkor arra, hogy a Mol árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban.

A papok legyenek a gonosz feletti győzelem hírnökei - hangsúlyozta a pápa húsvét hétfőn a Róma melletti Castelgandolfóban elmondott imájában. XVI. Benedek a papok szerepének fontosságát hangsúlyozta egy olyan időszakban, amikor az egyházat hetek óta megrázkódtatások érik európai és amerikai papok szexuális visszaélései miatt.

Németországban a csapatok kivonását követelték Afganisztánból a húsvéti békemenetek résztvevői. A négy napon át tartó országos békemegmozdulásokon több mint 40 ezer ember vett részt. A demonstráció résztvevői nyilatkozatukban az afganisztáni háború brutalitására, illetve kilátástalanságára figyelmeztettek, és követelték a német katonák azonnali kivonását, de a védelmi miniszter ezt elutasította.

Új közlekedési rend lép életbe kedden Budapest belvárosában, miután befejeződött az új főutca kiépítése. A legtöbb forgalmirend-változás az V. kerület déli részén, a Kossuth Lajos utca - Kiskörút által határolt területen lesz. A projektet 2006 őszén kezdték, kedden az első ütem kivitelezése fejeződik be. Ennek összköltsége 2 milliárd forint, ebből valamivel több mint 50 százalék az önkormányzat önrésze, a többi uniós forrás.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arlón egy ember meghalt, többen megsérültek, amikor összeverekedett két társaság a település cigánysorán. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: több embert előállítottak, a rendőrség emberölés miatt folytat eljárást. Gaskó Bertalan közölte: az Ózdhoz közeli településen két, haragban lévő család tagjai között tört ki a viszály, miután leszúrtak egy 57 éves férfit, aki a helyszínen meghalt. A településen fokozott a rendőri jelenlét.

Elindult a Discovery a Nemzetközi Űrállomásra. Az amerikai űrsikló fedélzetén 7 űrhajós vág neki az útnak, és most fordul elő először, hogy a csapat három tagja nő. A Discovery-vel juttatják fel a Leonardo olasz gyártmányú szofisztikai modult a Föld körül mintegy 350 kilométeres magasságban keringő bázisra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×