eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Mentelmi bizottság: ne függesszék fel Dávid és Herényi mentelmi jogát

A parlament mentelmi bizottsága nem támogatja Dávid Ibolya és Herényi Károly független képviselők mentelmi jogának felfüggesztését. Az MDF két vezetőjét gyanúsítottként hallgatná ki az ügyészség, de az MSZP szerint koncepciós elemek kerültek az ügybe, így a parlamentnek meg kell védenie a két képviselőt. A Fidesz szerint a bizottság a bíróság szerepét játssza.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága azt fogja javasolni jövő héten a parlamentnek, hogy ne függessze fel Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogát - jelentette be a testület szocialista elnöke. Géczi József Alajos azt mondta, hiányzott az ülésről maga Dávid Ibolya és a szabad demokrata Bőhm András, így a négy szocialista és a négy Fidesz-KDNP-s képviselővel 4-4-es szavazategyenlőség alakult ki, amit úgy kell értelmezni, hogy a mentelmi jog felfüggesztését kérő ügyészségi indítvány nem kapott többséget.

A Legfőbb Ügyészség gyanúsítottként akarja meghallgatni Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt az UD Zrt.-vel összefüggő lehallgatásos ügyben, és bár a két MDF-es politikus úgy vélte, hogy az ügy áldozataiból gyanúsítottak lettek, ők maguk kérték a mentelmi jog felfüggesztését. A szocialista Géczi József Alajos az ülés után azt mondta, az egész ügy aggályos.

A mentelmi bizottság elnöke szerint a mentelmi jogot pont arra találták ki, hogy az Országgyűlés megvédhesse a képviselőjét, ha politikai támadás éri. A testület fideszes tagja, Cser-Palkovics András ezzel szemben úgy látja, hogy a szocialisták megvédték az MDF-et.

Géczi József Alajos úgy fogalmazott: "A mentelmi bizottság ezzel a döntésével a bíróság szerepét próbálta eljátszani. Azt játszotta el, hogy az MSZP megvédte az MDF vezetőit, egyértelművé téve, hogy az MDF az MSZP cinkostársa abban, hogy politikai célokra használják a titkosszolgálatokat."

Cser-Palkovics András szerint ugyanakkor a szocialisták csak az időt akarták húzni, ezért kerülhetett sor csak most októberben a döntésre. Az Országgyűlés jövő hétfőn szavazhat a mentelmi jog felfüggesztéséről, kérdés, hogy az SZDSZ-nek mi a véleménye az ügyről, az ő álláspontjuk ugyanis nem derült ki az ülésen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×